torsdag 31 juli 2014

LITE KYRKLIG IDAG.Vi hade ärende till vårt försäkringsbolag idag, så vi begav oss med buss nummer 1 ner till stan. Bussen stannade vid Södergatan, så vi steg av där, för att kunna se vad för butiker och annat det fanns där. Vi var ju lite tidiga eftersom man inte öppnade förrän efter lunch.

 När vi kom till Mäster Palms plats, så såg vi det stora nybygget, som bland annat ska innehålla Filmstaden. Maken till hög lyftkran har jag inte sett på länge.
 Här ser vi mannen som har gett namn åt det här torget, nämligen Mäster Palm himself. Likadan staty av honom finns på annan plats i landet. Se HÄR lite mera fakta om honom. Han hette egentligen August Palm och blev bland annat grundare av socialdemokratin i Sverige.
 Det här är Gustav Adolfskyrkan, som är rätt påklädd, för renoveringens skull.
 Alldeles intill kyrkan på Gustav Adolfs torg finns det mängder av torghandlare.
 När vi hade ordnat vårt ärende så gick vi in i kyrkan och tittade. Trots att jag har bott i Helsingborg i över 60 år, så är det evigheter sen jag var inne här. Jag brukar ju gå in i kyrkor, när vi är på semester till exempel Det brukar vara både vackert och rofyllt på såna ställen. Här har vi koret i fokus.
 Jag kan väl kalla det här för ett sidokor. 
 Kyrkan är ju rätt modern och har inte så mycket utsmyckningar, så vi kom i diskussion om hur pass gammal hon kunde vara. Här är svaret. Hon blev fullbordad år 1897.
 Här är det en väggdekoration, som är mycket enkel men ändå vacker.
 Man har ett kafé i kyrkan och serverar kaffe för 10 kronor. Det går att få småkakor, eller sockerkaka eller kanelbullar till. Vi tog kaffe och sockerkaka, som smakade gott.
 Såna här vackra fönster finns det i kyrkan.
Efter kaffet tog vi en liten runda på torget och tittade på de olika stånden. Det fanns blommor som här.
 Grönsaker som här och ett par stånd med kläder också.
 Det här är en fontän ritad av Sven Lundkvist och invigd 1955. Den kallas för Fiskarfänget.
Så här ser Fiskarfänget ut från andra sidan. I bakgrunden ser man Folkets Hus.Glöm inte min Reseblogg. Klicka HÄR så kommer du dit. 


Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar! ♥ ♥ ♥

12 kommentarer:

Veiken sa...

Så roligt att se fler bilder från Helsingborg. Jag inser att vi bara såg en liten bråkdel av din fina stad! Kram

Veiken sa...

Svar: Jag har ingen aning om det bara är på WP man kan få lite större bilder. Jag tror att det dessutom beror på vilket tema man har. Mina bilder är också klickbara för att se dem ännu större!
Har du tänkt på hur det ser ut på andra bloggar? Kram

Margit sa...

Så mycket trevligt ni hunnit med!!

Fenixmonas sa...

Så mycket ni hann med på denna utflykt! Krokodilburgarna fanns i ståndet för australiensk mat, tillsammans med kamel och känguru. Idag kanske det blir polsk mat, vi får se...Kramiz

Anonym sa...

Hej du..Min systerdotter gifte sig med sin Per i lördags,nu är dom på öland för några dagars rekreation.. Jag brukar oxå kolla på kyrkor när jag är ute och far,det är oftast väldigt fina byggnadsverk,från olika tidsepoker..Haé Kram.

Ama de casa sa...

Jag tycker också om att gå in i kyrkor när jag är ute och reser. Det är så rofyllt där inne och ofta svalt och skönt :-)

Anonym sa...

Ja min systerdotters gubbe vill också bli kallad Per,har aldrig hört någon säga nåt annat..
Jag brukar oftast ha rivna morötter till blodpudding,,men nu blev det bacon och saltgurka,,gott ändå..Just nu så brakade det loss en riktig regnskur,men det ljusnar i kanten så den går snart över..Ha´e Kram.

Sessie♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ sa...

Väldigt fint. Jag måste stanna till i Helsingborg på en längre tur någon gång, inte bara för att ta färjan till Helsingör.

syren sa...

Agust Palm har en park i Kristianstad.Där finns en staty av honom också. Agust Palm dagen firas här den 1 sep varje år./Eva

Veiken sa...

Just nu sitter jag ute och klockan är snart 20. Det är otroligt härligt, men lite svalare än förra veckan. Skönt, det blir lite lättare att sova då! Jag önskar er en härlig helg! Kramar

Fenixmonas sa...

Godmorgon i stugan denna lördag och sista dagen för vår mobila matmarknad! Ser ut att bli en fin dag här! Kramiz!

Anonym sa...

Tack för alla fina kyrkbilder. Kram Bosse