måndag 21 maj 2012

Maskrosorna är vackra och även nyttiga.



Jag tänker på helt annat än vad jag vanligen gör. Maskrosor är ju fina och dessutom användbara om man bara vill. Här kommer ett recept på marmelad.

Plocka blommorna, men enbart det gula på dem. Skaka av småkrypen.

Maskrosmarmelad.

4 dl vatten.

5 dl maskrosblad (bara de små gula blombladen)

5 dl syltsocker

1 tsk rivet citronskal

Det blir 5 dl marmelad.

·      1.Koka upp vattnet och häll över de gula blombladen.

·      2.Låt dra i ca 20 minuter.

·      3. Häll blomblad och vatten i en nätsil placerad över en tjockbottnad kastrull. Tryck ut så mycket vätska som möjligt ur blombladen med baksidan av en sked.

·      4. Blanda vätskan med socker och koka upp. Låt sjuda i 2 min eller tills sockret har löst sig.

·      5. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner citronskal. Skumma noga.

·      6. Häll upp marmeladen på väl rengjorde och varma glasburkar. Förslut direkt och förvara kallt.

 Så skulle jag vilja göra med maskrosorna, men det blir knappast nu, för tiden är för kort för mig. Men det kan ju vara bra att ha receptet.  Förr satte vi vin av blommorna också. Det smakade ungefär som det syafrikanska vinet Cap Constantia.
Jag brukar ibland göra Fläder-blomssaft, eller Hylleblomssaft, som det heter nere här i Skåne. Får se om det också blir för sent i år.

Hur det gick med Baloo när Matte kom hem i kväll, redovisas i en rapport i morgon.
Dagens Citat:
Arbete är nog bra,
men det tar bort så förbaskat mycket tid.
Strix.
**********************************************************************
Glöm inte min Reseblogg. Klicka på jordgloben så kommer du dit.
Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar! ♥ ♥ ♥

16 kommentarer:

Maria sa...

Saft på fläder e så gott, i år skall jag göra det igen om det nu blir några blommor på busken som finns här. Har aldrig testat något med maskrosor men de lär bli gott vin.
Något som också är gott att göra saft på är svarta vinbärsblad.
Har varit en underbar dag idag har varit ute nästan hela dagen.
Ha en fin tisdag/kramen

kaffehörnan sa...

De var en överraskning att man kan göra saker med maskrosor
kram

Augusta sa...

Tack för det receptet. Man kan ju nästan använda allt som finns i naturen :)

Baloo verkar ju väldigt lång :)

Kram

Fenixmonas sa...

maskrosor är både vackra och användbara! Jag älskar Flädersaft men har inte gjort sådan på flera år. kramiz

attis sa...

Maskrosor är vackra. Jag fick en bukett av ett av mina barnbarn när jag fyllde år. Maskrosvin har jag smakat. Jag tyckte det var lite beskt i smaken. Marmeladen skulle vara skoj att prova. Hahahahaha vilket bra citat. Så sant så sant. Ha en underbar dag vännen.
Kramen

Nett sa...

Javisst är de vackra, de är starka och kan motstå allt. Jag tar tar likheten med mig själv till en mskros i bland :) Kram

Vicke sa...

ja, dom är fina men sprider sig lite väl mycke, ha en fin dag nu

ansepanse sa...

det låter gott, alltså marmeladen, undrar om man kan använda Stevia istället för sockret, men det går nog inte, eftersom ju sockret blir en tjock smet i marmelad, vilken fin bild :) och dagens citat skrattar jag gott åt
Sv: vi har en stor altan som J byggde här till vårt hus, först fick han ta upp en altandörr i väggen, det är bland det bästa som gjorts med det här huset, det är ljuvligt att bara öppna dörren och kunna gå ut och sätta sig, det är som din balkong ju :)
kramar

Nillas Trädgård sa...

Det lät som en god marmelad. Få se om jag har tid med det i morgon :-)
Maskrosor är fina, det är bara det att det blir lite för mycket av det goda...
Ha en fin dag!

ansepanse sa...

Sv: stevia är ett naturligt sötningsmedel som är mycket sötare än vanligt socker men som även diabetiker kan äta för det påverkar inte blodsockret någonting alls
kramar

Carina Sjölund sa...

Hade ingen aning om att dom var användbara. Men ärligt talat, tycker jag dom är bara i vägen :)

Inte svårt att gissa, ett ord ÖVERLYCKLIG :))

Minns när vi kom hem från Turkiet i höstas, och åkte och hämtade Izor hos svärföräldrarna. Har aldrig sett en så glad och lycklig hund, han till och med följde mig på toaletten :)
Kramen goa bloggvän♥

Veiken sa...

Min svärmor gjorde vin på maskrosor. Vet du hur mycket maskrosor det går på 1kg? Bra dom gula bladen alltså. Vi plockade och plockade. Det vägde ju nästan ingenting, men vinet blev gott! Kram

Fenixmonas sa...

Nu släcker jag ner och tar bloggpaus! Sängen kallar, vi åker härifrån klockan 3 i morgon bitti! Kramiz!

Sussi sa...

Ja, man önskar man hade haft ork att göra marmelad av msakrosorna. Man skulle kunna göra hur mycket som helst. Dom tar ju aldrig slut. Bara växer och växer..

Sv. Nejdå, det är vänner som flyttat. Vi hjälpte bara till :)

Kramisar

Agneta sa...

flädersaft brukar jag göra, är så gott men maskrosmarmelad..nja, vet inte om jag vågar testa men med tanke på hur mkt deväxer i gräsmattan så kanske man borde testa bara för testandets skull.
kram

Ma sa...

Hela maskrosen är ätlig, inte bara blomman. Men marmelad var något nytt för mig.