måndag 15 april 2013

Våren på Fredriksdal.


Det är fortfarande 13 grader varmt så här dags. Ännu varmare var det tidigare idag. Så vi bestämde oss för att gå till Fredriksdals Friluftsmuseum och kolla hur långt blomningen har kommit. Redan på vägen dit såg vi de här scillorna i vägkanten. De är verkligen vårens blommor.
Man har låtit kor och tjurar komma ut redan. Så nån korusning var det inte tal om idag. Tyvärr är det så, att ladugården har mögel i taket, så det är ohälsosamt för djuren att vistas där. Till och med den ansvarige bonden, har blivit sjuk av möglet och slutat. Det finns inte tillräckligt med pengar att rusta upp. Mycket tråkigt. Gå gärna in HÄR och läs mer om Fredriksdal och se dig omkring på deras hemsida.
Just när vi kom var det en tjur, som blev lite pilsk, när kossorna annars stod och fick äta mat.
Det syns lite hästar ute i hagen intill också. Det finns inte några djur kvar inomhus.
Det finns även höns, som får gå ute. Tuppen är ju väldigt vacker.
Några hönor till, som letar efter mask i jorden.
Tuppen i en annan vinkel.
Det här är ladugården, som måste renoveras i taket, för möglets skull.
Nu får inte några utomstående gå in i ladugården härifrån. 
Men kissen har inte hört talas om det, utan han/hon kommer ut därifrån.
Ladugården går i vinkel och här syns en ingång till den från ett annat håll.
Vi gick vidare och under bokarna fanns det massvis med snödroppar.
Man har stora odlingar av sällsynta och gamla växter inom stängsel. Den här blomman heter Vitskråp, Petasites Albus, och växer under bokar nere i Skåne. Den är mycket sällsynt.
Här kan man se hur man tar tillvara olika växter. Överallt finns det skyltar, som talar om vad för slags växt det finns där.

Detta är ett "hotell" för olika slags insekter, så de kan få näring och skydd under vintern.
Här hittade jag de första vitsipporna för året. Vi har ju inte varit här på ett tag. Sen har vi ju en skog som heter Pålsjö Skog och där växer det mängder av vitsippor vid den här tiden på våren.
Detta är ett gammalt lusthus mitt inne i trädgården. Det byggdes 1810 i den Sylvanska trädgården nere i stan 1867 och flyttades därifrån till Fredriksdal 1939. 
Så fick jag syn på några små krokusar också.
Den här gamla boken är verkligen imponerande. Bara se på stammen nere vid marken. Nästan lika spännande som träden i den Botaniska Trädgården i Puerto de la Cruz, som jag visade tidigare.
Det här trädet har också en lustig formation.
Nu har vi kommit utanför själva trädgården och är på väg hem. För att vara säker på att hitta rätt har man satt upp vägvisare alldeles utanför ingången.
Nu är vi nästan hemma och här vid Fredriksdals Plats hittade jag flera scillor, som står bland blivande påskliljor. Det är så härligt att kunna se, att våren är på väg. Jag hoppas att du inte tycker att det blev för många bilder, men jag tyckte själv att de var fina. Nya för våren. Vi fick en verkligt fin promenad idag och en hel del motion.

Dagens Citat: 
Den sundaste gymnastiska övningen 
är att i rätt tid resa sig 
från middagsbordet. 
Georgio Pasetti.

♥♥♥ 

Glöm inte min Reseblogg. Klicka HÄR så kommer du dit.
Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar! 
♥ ♥ ♥


18 kommentarer:

Yvonne ♥ sa...

Det är en vacker ladugård. Hoppas att de kan fixa till den....Aha du har för vana att bryta revbenen,det får du sluta med :-D Kram!

kaffehörnan sa...

Gokväll kära du, vad grymt fina bilder och trevligt
kram

Fenixmonas sa...

Det var många bilder men härliga sådana! Det syns verkligen att våren är här! Vilket mysigt ställe, synd om de inte får reparerat ladugården...det måste ju göras! Kramiz

Anonym sa...

Mors,,Ett fantastiskt ställe,hoppas det fixar sig med laduårdstaket.Fina bilder..
Här har det regnat skapligt,så snön har regnat bort,är nästan bara drivorna kvar..Haé Kram.

Siita sa...

God morgon. Här har jag även + grader idag. Men än förmycket snö så inga vårblommor. Jag gillar dina fina bilder. Särskilt dom vackra träden. Kram

Nett sa...

Härliga bilder, så skönt att se våren komma. den kommer ju tidigare där nere hos er än här. Kram

ansepanse sa...

vad tråkigt med ladugården, hoppas att det kommer in pengar någonstans ifrån så att den kan renoveras, jag tycker nog att även hönorna är vackra :)
scillor har vi alltid fullt här i vår trädgård, de har så sakteliga börjat sticka upp nu, vitsippor har jag inte sett ännu men hoppas att de kommer snart
Sv: jag har själv varit en bokmal, nu under hösten och våren har jag ju gått på distanskurser på universitetet så jag har läst mest kurslitteratur men nu har jag kommit igång igen med läsandet, jag har delat upp det, jag läser i en finsk bok till frukosten och senare på dagen läser jag skönlitteratur på svenska :)
kramar

ansepanse sa...

Sv: :) det var nog lite för den skull som jag inte skrev vad orden betyder :) ja, du som har hållt på med klädaffär visste ju förstås vad scarlet är :)
ja, hoppas att det kommer in pengar till renoveringen nu
nu ska jag vara riktigt noga med att inte tappa bort finskan jag lärt mig, jag har till och med köpt övningsboken som är fortsättning till den vi hade på kursen och jag ska studera helt på egen hand i den
kramar

Anonym sa...

Ja det vore synd om det inte blir renoverat,det ser så fint ut,inte bara byggnaderna utan hela området..Ja nu går det fort med vårens ankomst.Måsarna har kommit och för ett jädrans liv,Sädesärlan har setts,men inte av mig än..
10 dagar kvar bara,sen blir det Cypern..Härligt..Haé Kram.

Anonym sa...

Då hoppas vi att djuren får tak över huvudet även nästa vinter..Hit kom måsarna förra veckan,så nu är det skrän så det räcker..Haé Kram.

Yvonne ♥ sa...

Det måste vara jobbigt att bryta revben så lätt!! Kram!

Anonym sa...

Ja det smakade mycket bra...
Ja vi får hoppas det löser sig för kossorna..Haé Kram.

ansepanse sa...

Sv: jo, jag tänkte att ni andra också ska googla och lära er :)
tack för de fina orden
kramar

ansepanse sa...

Sv: :) och vet du vad J kan på datan, jo, titta på youtube-filmer om maskiner och bilar och sådant och så går han in på blocket och kikar på maskiner och bilar, bankärenden kan han inte något om, det sköter jag
kramar

Veiken sa...

Ett härligt vårinlägg! Tråkigt när byggnader angrips av mögel. Det är så svårt att få bort helt, men hoppas det fixar sig för den ladugården! Kramar

Sussi sa...

Här är det inte mer än 8 grader på dagen. Men det går åt rätt håll :)
Trist med ladugården och möglet. Förstår att djuren blir ruggigt glada då dom får komma ut. Här är inte kossorna ute än. Än är det för kallt.

Kramisar

Yvonne ♥ sa...

Jag tränar mycket hemma varje dag!! Nattikram!

Yvonne ♥ sa...

Jodå din kommentar finns... Natti vännen!