lördag 17 juli 2010

Jag är LAT idag.

Jag är så himla lat idag, att jag inte ens orkar skriva i bloggen. Men här kan du få en trevlig låt med Monica Zetterlund. Jag luras lite, för du får se en video jag har gjort om Hötorgshallen.

Vi var i Stockholm förra våren och då visade Sibbelins dotter hur det kan vara när man är på Lyran. Den förra videon gjorde jag efter samma resa till Kongliga Hufvudstaden.

(Jisses nu kom jag visst igång ändå!) Så en liten upplysning i sammanhanget
1867 började Lyran uppföras på denna plats. Namnet fick huset från en lyra i trä, som placerats här av skalden Leopold, som hyllning åt Bellman. Byggherre var Carl och Fredrika Limnell, som vid sin sommarvistelse på Jakobsbergs gård så förälskat sig i denna plats att man lät arrendera marken på 50 år och uppföra ett sommarhus här.

Under 1870- och 80-talen blev hemmet under somrarna en mycket uppskattad och vida berömd litterär och musikalisk salong där dåtidens kulturgestalter gärna infann sig. Bland besökarna kan nämnas även idag kända namn som Carl Snoilsky, Carl David af Wirsén, Gunnar Wennerberg, Kristina Nilsson, Emil Sjögren, Selma Lagerlöf, Björnstjerne Björnsson och Henrik Ibsen. Kung Oscar den II besökte hemmet två gånger och uttryckte då sitt gillande av huset.

Ovanstående år översatt från Lyrans eget Plakat, som skymtar i ”filmen”. Allt som står där är inte med ändå. ”Att vara på Lyran” myntades som talesätt, eftersom en del gäster tittade alldeles för djupt i glasen på den tiden det begav sig.Det här är vad vi fick oss till livs, när vi var på Lyran.


 Till slut blev det denna skapelse till kaffet.

Har du lust att se flera bilder från den resan kan du klicka här.

Nu får det vara nog för idag i alla fall, så jag säger Godnatt och Sov Gott!

Dagens Citat:

Älska din granne, men sätt upp ett staket.

Ryskt ordspråk.


-------------------------------------------------------------------------------------------

Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar!

8 kommentarer:

Siita sa...

God morgon. Kul att heta lyran. På tisdag kommer Renate hem på sin sem. Blir här i nästan 3 v. Kul att få rå om henne o pojken. Kram

Diana sa...

Haha, för att inte orka blogga så blev det en hel massa bokstäver och ord. ;)
Idag verkar det lite svalare, härligt!

Anonym sa...

Jag blev lite nostalgisk när jag såg det fina bildspelet om hötorgshallen.
Dom första 2,5 åren när vi hade flyttat till Spanien åkte vi pga jobb till Stockholm 1 vecka per månad. Då bodde vi alltid på Rica hotell vid hötorget, så det känns lite som hemma :-)
Låten är också fantastiskt fin!

Diana sa...

Läste i din presentation att du är sömmerska som hade eget. Lite lustigt, det hade min svärmor med under några år. Gullvivan hette hennes ställe uppe på Tågaborg. :)

Helen sa...

Hej igen!
Vad kunnig du är, interssant läsning. Er förtäring gick inte av för hackor, särskilt inte tillbehöret till kaffet. Hoppas du har det fint i den härliga sommaren vi äntligen fått.
Kram/Helen

Vicke sa...

då ska jag ta en titt när det är mulet väder

Diana sa...

Sv: Oj, det var inte illa. Det är det tråkiga idag att de små unika affärerna inte överlever de stora kedjorna. Jätte trist.

diana sa...

Fint bildspel. Den där bakelsen hade man ju inte tackat nej till :)