torsdag 22 juli 2010

Kindpussar och mycket mer.

Så vanligt det har blivit med kindpussar nu för tiden. Jag är en sån som kramar ordentligt, när jag träffar nån anhörig eller nån kär vän. Annars kan det bli en puss mitt på munnen om det är nån, som är särskilt kär bland de anhöriga.

Sibbelin har ett barnbarns barn, som sa, när hon var mindre: "Nu kommer hon som alltid ska kramas!" Det har gått några år sen och förra gången vi träffades blev det inte så mycket kram som vanligt, utan nästan en antydan till kindpuss i stället. Hon är en härlig tjej, men bara 9 år, så jag undrar om det är vanligt i de åldrarna nu, att man kindpussas. Vi sågs idag, men då fick jag min kram igen.

Hennes storasyster är 12 år och har en hemsida. Där ger hon sminktips i ett inlägg. Man ser ju att flickorna blir vuxnare i yngre åldrar numera. Både när det gäller smink och kläder.

Det påminner mej om, när jag var i de lägre tonåren kanske 13-14 år. Jag hade varit och köpt ett knallrött läppstift och lika rött nagellack för veckopengen. Det var ju de färgerna som gällde då, för en evighet sen. När min Mamma fick syn på de grejerna blev jag tvungen att gå tillbaka till affären och lämna tillbaka både läppstiftet och nagellacket. Som jag skämdes inför den jag hade köpt det av. Mamma använde själv både läppstift och mascara, så hon ansåg helt enkelt att jag var för ung för sånt.Efter några år blev jag själv en ung Mamma och blev gift. Då sa Mamma till mej: Se nu till att du har lite smink på dej, när du vaknar, så din man inte tröttnar på dej. Där ser man! Det var för övrigt den allra första och faktiskt enda sexualundervisningen jag fick hemifrån.

Nu har jag en dotter, som aldrig gör make up överhuvudtaget, men det gör jag fortfarande. Det blir mascara och läppstift i dagligt bruk. Om jag ska vara lite "finare" blir det till och med lite ögonskugga. Nästan aldrig mer än klart nagellack, för mina naglar har åldrats så illa. Men till och med det använder jag sällan.Vi var och hälsade på hos Sibbelins dotter idag. Hon och hennes man har en kolonilott och vi har blivit erbjudna att plocka vinbär både svarta och röda. De har så mycket vinbär och använder dem inte själva så mycket, att bären bara skulle bli fördärvade, om inte någon mer var där och plockade dem.


Vad sägs om de här?Eller de här?Förra året bodde de i en villa och då fanns det också både röda och svarta vinbär. Jag plockade svarta den gången och gjorde Svart Vinbärsbrännvin på dem. Jag älskar sånt, men faktum är att Sibbelin inte blev så förtjust, så jag plockade bara röda vinbär idag.


Här ligger de för rensning på diskbänken.


Två såna brickor fick jag för styckfrysning och så blev det en rätt stor burk med lite kladdigare bär, som jag ska göra gelé eller saft av. Så har jag några, som sitter kvar med skaften på, så man kan få dekor till tårta eller liknande.

Tillbaka lite i tiden innan jag rensade bären. Jag fick ett par intressanta böcker av Sibbelins svärson, som hade rensat i sin Mammas lägenhet. Hon är samlare. Den ena boken är den här. Intressant att läsa om hur orden har kommit till.Den andra är den här.Ser du vad det är? Jag har ju alltid Citat i slutet av mina inlägg. Och här blev det en hel bok med latinska citat både på latin och i översättning. Det blir en guldgruva för mej. Jag har använt mej av almanackor tidigare. Dagens Citat blir alltså från den boken.

Dagens Citat:

A Deo rex, a rege lex.

Från Gud kommer konungen, från konungen lagen.

Jakob I av England.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar!

15 kommentarer:

Fenixmonas sa...

Ja, nu är det skördetid som jag skrev igår! Det går mot höst...varken vi vill det eller ej! Kramiz

Siita sa...

God morgon. En guldgruva för dej med dina citat. Jag använder aldrig smink. Men mina döttrar gör o även barnbarnen, inte minsta hon är bara 7 mån. Kramar

Anonym sa...

tänk vad annorlunda allt va för. min dotter sminkar sig som bara den o sexualundervisning vill hon INTE ha. surprice i say
kram

Sussi sa...

När jag var 12 hade inte jag börjat tänka på smink än. Det kom senare för mig och jag började väldigt försiktigt. Nu använder jag diskret sminkning när jag går hemifrån. Mascara är ett måste ;)

Våra vinbär har torkat bort tyvärr..
Vi brukar alltid få massvis med dom men i år har det kommit några enstaka bara. Till och med dom tåliga syrenbuskarna börjat bladen rullas ihop på..

Det regnade i stan då jag var där igår och då föll tempraturen från 27 grader till 22 grader på bara några minuter..

Kramisar

Anonym sa...

sv: haha ibland känns det som att man sku.lle kunna göra skäl för sig om man blondera håret
kram

Farfar-Hebbe sa...

Ja dom jobbar bra,,jag är nog mest i vägen när jag kommer smygande med kameran..Haé Kram.

Yvonne :-) sa...

Det var många fina saker du fick idag.Bär och fina böcker..Det var inte mycket till sexualundervisning du fick.Men det var ungefär vad jag också fick.....Svar;Som vanligt tänker killarna inte;)

diana sa...

Så kul att läsa här. Jag gillar sättet du berättar på och speciellt när du skriver om din egen barndom :)

Mia systeryster sa...

Idag så vet ungarna t.om mer än man själv vet. Sexualkunskapen i skolan och alla tv serier hjälper till där;) Sminka sig fick min dotter börja med i 8:an ( 14-15 års åldern) Kram

Margit sa...

Tittat in i din blogg och läst lite!!! Bilder från vår norrlandsresa...kommer till veckan när vi är hemmma igen i Kolsva. Vi åker i morronkväll och har då 65 mill tt ¨ka till E-tuna o lämna ett av mina barnbarn..och så åker vi vidare hem till Lasse i Kolsva... 5 mil till...
I kväll ha vi varit vid havet, norrlandskusten och varit på "VISAFTON"...bla a så har mitt barnbarn sjungit solo. Hon fick MYCKE applåder!! Roligt föe en stolt mormor...
KRAM!!!!

Yvonne :-) sa...

Det kan tänkas att vi är i samma generation.Nä det var inte någon utförlig undervisning man fick på den tiden.
Natti natti.kram!

Hörni sa...

De börjar tidigt att sminka sig nu. Jag har jobbat i en femteklass och där var tjejerna väldigt medvetna om kläder och smink. Lite synd tycker jag, när man bara är 10 år.

Anniepie sa...

Ahh de färgerna gillar jag oxå! :) Jag använder nästan aldrig smink hemma men när jag åker utanför min tomt så åker ögonskuggan och mascaran på, läpsyl är oxå ett måste! ;) hehe Ha en bra kväll nu! :) Kram!

Renee sa...

Min 14-åring sminkar sig, hon kan inte visa sig ute utan smink. Nu under ledigheten på landet kunde hon faktiskt åka till affär och bad utan smink. Vi har också massor av vinbär på landet, tyvärr så hinner jag inte ta reda på det.

Anonym sa...

Att äta rakt av, då är röda vinbär goda, men inte dom svarta. Men dom svarta är godare som gelé och saft än dom röda.
Där ser man. Man kan vara bra på olika sätt :-)