lördag 8 november 2014

SLÄKTFORSKNINGSDAG.

Idag lördag var det en släktforskningsdag i Helsingborg. Klart att vi skulle åka dit och se oss omkring. Den anordnades i Stadsarkivets lokaler. Vi har varit där en gång tidigare och lyssnat på fördrag och sånt.

Den här lilla filmen visar att man hade lite gamla saker utställda också. Jag fick lov att fota. Det var mycket välordnat och man bjöds på kaffe och kakor helt utan kostnad. 

Vid ingången stod en gammal kamrat till Sibbe och sålde sin bok om Berga. Det är en av stadsdelarna i stan.
Sibbe gick nämligen en period på Berga skola, så det kändes intressant för honom att eventuellt få läsa om den. Så Rolf fick sålt en bok till. Till och med min dotter har gått på samma skola. (Men det var bara i slöjden i tredje klass. Hon har rättat mej.  Så jag kan inte låta bli, utan att säga så här: Ära vare Gud i höjden. Detta har jag gjort i slöjden.)

Vid sidan om honom satt en kompis till oss och bläddrade i ett provexemplar och hon hittade flera bilder på sin pappa och blev överlycklig. Han var engagerad i fotbolls-klubben Bergandy. Och det stod det en hel del om i boken.

Så finns det en forskarsal, där man kan forska efter sin släkt, om man känner till namnen och var de är födda till exempel. Jag hade med mig en utskrift på Sibbes släkt, så vi hade lite på benen, när det gällde hans morfar. Denne hette både Andersson och Gardie och Blad. Det senare visste vi att han hade skaffat sig, när han var soldat. För han blev kallad för Greven och det gillade han inte. Blad var ju ett typiskt soldatnamn. Att vi hade utskriften var tack vare min dotter, som har släktforskat mycket.

Det var en vänlig dam, som hjälpte oss vid datorn, att söka efter honom. Hon hade till och med sin egen dator, så hon kunde komma ut på nätet. Det gick inte med de, man kunde låna där. Det verkade intressant för henne, men så långt som till orsaken att han hade ett adligt namn kom vi inte. Mycket kan man få reda på genom Dödboken.

För då var det dags för oss att hämta bilen på parkeringen, så vi skulle slippa få böter. Vi hade varit där så länge trodde vi. Men när vi kom ner till bilen, så hade vi en hel timma till på oss. Det var ingen idé att gå tillbaka, så vi åkte hem.

Det blev lagom till att Baloo skulle komma. Han kom bara minuten efter oss. Nu ligger han och sover så gott. Och vi har suttit vid TVn och tittat på Så mycket bättre och Downton Abbey. Två jättefina program.
Glöm inte min Reseblogg. Klicka HÄR så kommer du dit. Där kan du läsa om Berlinmuren, som i morgon söndag revs för 25 år sen.
Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar! ♥ ♥ ♥

9 kommentarer:

siitawelamsson sa...

God morron Gilla. Spännande med släktforskning. Har fått mina farföräldrars namn o födelse data av en tjej på FB, även deras föråldras namn. Kram

Anonym sa...

Mors,,Den smakade bra,min Pullburgare..
Jag har släktforskat i kanske 40 år,med en del uppehåll ibland,,men sen jag började forska via min egen dator hemifrån har det blivit mer..Haé Kram.

Anonym sa...

Min mor ägnade sej en del åt släktforskning och min kusin har fortsatt lite. Spännande! Var inne på din reseblogg oxå och såg de gamla Berlinbilderna! Gör det ni andra som läser denna blogg oxå. Intressant nostalgitripp! Tack!

yvonne sa...

Godmorgon!Det var säkert kul att se alla gamla sakerna .Släktforskning höll min bror på med. .....Svar: Nästan ogjort arbete. Ulla var ute och rullade sig i trädgården igår kväll! Kram!

yvonne sa...

Så bra att du har varit inne hos henne och uppmuntrat henne. kram!

yvonne sa...

Oj då anor ända från Erik den 14 . Då får du akta dej för ärtsoppa!!! Kram!

Anonym sa...

Hej du..Jag har en godf vän på Cypern som heter Theodoros,jag tolkar det som Theodor på svenska,,en jättego kamrat..Haé Kram.

Anonym sa...

Ja jag gjorde den i går,,inte virkning utan det är Påtning,,den blev rätt fin..Haé Kram.

Ama de casa sa...

Verkar spännande med släktforskning. Det är dock inget som jag nånsin har pysslat med.
Utom en gång på lågstadiet då vi fick rita ett släktträd med tecknade bilder upp till far- och morföräldrarnas nivå. Jag kan säga att släktingarna inte gick att känna igen. Alls. :-)