torsdag 10 februari 2011

På nostalgisk filmförevisning om Gamla Stattena i Helsingborg.

Av en händelse träffade vi två damer häromdan. Vi kände till dem, sen vi brukade gå till en så kallad Träffpunkt, för ett par år sen. Vi fick då reda på, att det var ett par herrar, som skulle visa film och bilder från Gamla Stattena, som är en stadsdel i Helsingborg. Sibbe är född och uppvuxen där och vi flyttade till området för 10 år sen. Så det var klart intressant att få se och höra om gamla tider.

Orsaken att just detta är intressant, beror på att hela kvarter revs på 1960-talet och det blev helt ny bebyggelse. Massvis med folk var emot rivningarna och många hus exproprierades av staden fastän folk inte ville sälja.


Det serverades kaffe och kakor innan killarna satt igång datorn och visade film först. Man hade satt ihop mängder av filmer, mest på folk på Stattena och det var trevligt att se dem i sin rätta miljö för längesen. Sen blev det bildspel och då fick man se massor av miljöer från gamla tider.

Jag kunde ju inte fota där, för det hade varit störande. Så jag har faktiskt scannat bilder från boken, du ser här ovan. Det är en som hette Karl Erik Ander, som har skrivit den boken och en hel del andra böcker om gamla Helsingborg. Den här handlar just om Stattena. Han började fotografera i mitten av 1940-talet, men har lånat bilder från annat håll också. De bilder jag visar här fanns faktiskt med på deras föredrag också.


Det här huset var Godtemplarhuset och i det bodde Sibbe till han var 10 år gammal. I huset hade man förutom IOGT, Svenska Missionsförbundets söndagsskola, dans, brottningsmatcher och fester. Det var vad man kallar nu för Allaktivitetshus.Om du jämför den här bilden med den som finns på omslaget till boken jag visade först, så ser du faktiskt samma område. Som du ser så fanns det spårvagnar och här var ändhållplatsen för en av linjerna. Spårvagnarna togs bort i samband med högeromläggningen av trafiken. Nu var alltså Hotell Norrbro rivet och i bakgrunden syns "vårt" hus, som byggdes 1939. Numera är det mer igenväxt på Norrbro Plats som det heter.


Här ser du Norrbro Plats, med massor av folk, som stod och hälsade till Kung Gustaf VI Adolf och Drottning Louise färdades genom Stattena 1943. Då var det folkfest.

Så har jag en bild av Leo, som har sålts i flera omgångar och numera heter McNeal. Leo grundades redan 1914 och har blivit utbyggt i många etapper. Företaget tillverkar och säljer Nicorett numera. Albyl var det de var kända för från början. Men de tillverkar många olika läkemedel nu med. Deras fabrik ligger granne med oss.

Dagens Citat:

Endast en sak behöver ändra på sig

för att vi ska uppleva lycka i våra liv

- var vi fokuserar vår uppmärksamhet.

Greg Anderson.

--------------------------------------------------------------------------
Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar!
 

5 kommentarer:

Siita sa...

God morgon. Kul med gamla kort o filmer. Jag var o skulle visa Ellinor huset där jag föddes o växte upp i, men dom hade gjort om vägarna där så jag kom inte rätt. Får ta det när det blir sommar ist. Finns en gångväg dit kvar iaf. Kram

Fenixmonas sa...

Så spännande att få reda på allt som varit...synd att inte mer bevaras för eftervärlden! Leo kommer jag ju ihåg som varumärke. Kramiz!!!

4U2! sa...

Tänk att de som tagit bilder i alla tider ger oss nu levande sådan njutning!

Agneta sa...

hamnade här hos dig via en massa andra bloggar, satt och klickade mig vidare helt enkelt och kunde nu inte låta bli lämna en kommentar gammal Hbg-are som man är :-) Böckerna om Helsingborg finns hos mitt föräldrahem, det är kul att se hur det såg ut i mitten på 1900talet. Leo heter det än för oss, pappa var där och jobbade i många herrans år allt medan de bytte namn allteftersom men Leo kunde vi aldrig få honom att sluta säga.
TAck för intressanta bilder, det var länge sedan jag tittade i de böckerna

Anonym sa...

Jag blir så glad när jag ser bilder från förr, gärna något jag känner till och kan få en uppfriskning av minnet! Kram