fredag 25 februari 2011

Kärt barn har många namn.

Vilket barn då? 


Jo fastlagsbullar, semlor eller hetväggar är det kära barnet. Jag ska vara ärlig. Den här bilden tog jag för ett år sen. Jag fotade inte idag. Det är första gången i år vi smakar på dessa goda bullar.

Så vill jag berätta om vad min släkting, min Farfars Farbror Carl Silvius Lindström, skrev på 1840-50talet. Jag har ju hans gamla dagböcker, som jag har "översatt". Se här det som följer.


Följande skrevs den 4 mars 1848, då Calle var 14 ½ år gammal.


Som redan nämnt är var de nyligen förgångna dagarne genom mulna och slaskiga, men vid mitt upvaknande i morse befanns gatorna betäckta med en hindrig icke kram och våt snö och all slask försvunnen.

På skolan blef i dag tillsagt om lof på Måndagen, förmedelst den så kallade Fetmånda´ns skull, för att få från alla lexor och skolbekymmer kunna få i så mycket större ro äta sina hetväggar för de gossar, som hafva sina föräldrar på landet gifves härigenom tillfälle att vistas hos dem 2 eller tre dagar, emedan det i morgon är Söndag, och dagen derpå Måndag, då vi som nämnt är ha lof. Många hafva begagnat sig häraf.

Gymnasisterna hålla i afton s.k. ”Sexa” i stället för tal m.m. De smörja sig nu som bäst, medan jag sitter och skrifver, med hetväggarne. Gustaf är der äfven, naturligtvis, och derigenom har jag tillfälle att skrifva mina små hemligheter, hvilka han ej får äran att se.


Nedanstående skrevs i mars 1851.


Wid mitt upvaknande fann jag gatorna betäckta af öfver en half alns tjock snö. Således har vi ändtligen fått vinter med thy åtföljande slädföre - och det med besked.
Gymnasist-föreningens Sammankomst för i dag inställdes af orsak att flere af Ledamöterna hade begifvit sig ut på land till sina hem, för att tillbringa Morgondagen, denna eftermiddag samt Fastlags-Måndagen, då vi fått ledighet från Gymnasium efter gammal vana.

Sednare på aftonen tömde jag jemte några af mina kamrater ett par buteljer öl med 4 bullar per man såsom tilltugg.

Den 3dje:


Denna afton firade Gymnasium Fastlags-Måndagen med en treflig sexa som bestod af hetväggar, the och pounsch. Denna knäpp var den muntraste och toujouraste jag varit med om, allt sedan jag kom upp på Gymnasium. Jag kom hem kl 1 på natten - var mycket redig till sinnes, så att läste litet innan jag gick till sängs.

Detta skrevs 1852.
Den 23dje: Fastlagsmåndagen:


Almänt lof på Gymnasium. Blef ingen knäpp utaf, emedan de flesta utrese på Land. Stor skada. Var en ganska tråkig dag. Skref bref till Upsala till Gustaf. Smitt-kopporne och Rabies Canina rasa bland Upsala studenter och hundar.

Så kunde det vara i Visby på den tiden. Jag tar med en av hans bilder också. Han var en duktig tecknare.


 

--------------------------------------------------------------------------
Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar!
 

8 kommentarer:

Lena Thelin sa...

Fastlagsbulle hör barndomen till men numera är det Semla.
Inte för att jag kommer ihåg att vi åt det så jätteofta.
Numera inmundigas det mest som en hetvägg.
Sen är "utseendet" rätt viktigt också. Hatten ska vara "stor" och bullen under lite mindre. Inte pytteliten hatt och STOR bulle. Det beror nog på att det är lättare att äta den för "hand" om bullen är mindre. formen på den spelar inte så stor roll när man äter den som hetvägg. Då blir allt i alla fall sladder.

Fenixmonas sa...

Duktig kille både att skriva och rita. Nu blev jag sugen på semla så Bosse åker ner o köper...Vi har bröllopsdag idag o jag är sjuk igen så det får bli vårt firande av dagen. Kramiz

Gilla sa...

@ Lena.

Tack för kommentaren. Jag hoppas att du inte behövde sakna så mycket sådant gott.

När jag var barn, så sa vi också semla, eftersom vi bodde i Stockholm precis som du gör nu. Men vi åt dom som hetväggar med varm mjölk. Gott! Men då kände man inte till ordet hetväggar. Konstigt ändå eftersom min Pappa var bördig från Gotland.

Sen är inte storleken på hatten eller den undre delen så problematisk för mej, för jag tar hatten först och sen nederdelen.

Pussokram. Mojan.

Anonym sa...

Jag läser mycket gärna dina översättningar, men är mindre noga med det kära barnet. Köper inte själv, men om jag blir bjuden kan jag ta en, om det inte finns något annat! Kram

Margit sa...

Hmm..SEMLA..mycket gott! var på ICA i gårkväll..stoppade ner en förpackning i varukorgen..men vet att jag höll på att plocka..och sökte nåt annat i koregn..När jag kom hem..iNGA SEMLOR..(kollade kvittot..inte köpt) Lite snopet, förmodligen plockade jag upp förpackningen, nöär jag sökte enannna sak i botten på korgen...Får bli att köpa semlor till veckan istället...
Kram!!!!

Maria sa...

Hej! Det måste vara otroligt roligt att ha kvar dessa gamla skrifter som är från din släkt. Önskar också ibland att jag skulle kunna haft tillgång till detta om någon i min familj. Semla är så gott men jag har köpt med vaniljkräm istället för marsipan, det var godare tyckte jag.
Ha en bra söndag/kramizar

Anonym sa...

Gillar att läsa personliga historier!
Den 3:e mars 1895: "denna knäpp var den muntraste och toujouraste (?) jag varit med om"

"... han kom hem kl 1 på natten och var mycket redig till sinne.."

Undrar vad "hetväggar" är.

Jag åt semlor varje tisdag då jag gick på Handels i Norrköping - min kompis och jag sa att vi fastade, för semlor var det enda vi åt den dagen. Marzipan - yummy, yummy!

Ruth i Virginia

Gilla sa...

@ Anonym/Ruth från Virginia.

Tack för kommentaren Ruth. Det gläder mej att du har hittat tillbaka till min sida.

Jo, hetväggar åt man förr. Då var semlan bara en vetebulle, som åts med varm mjölk, men utan vispgrädden.

Så äter vi ju semlan ibland också. Det är ju jättegott. Så serverades semlan i mitt barndomshem och så vill jag helst ha den. Men här i Skåne så blir den mest serverad som "tilltugg" till kaffet. Här säger man fastlagsbullar. Annars är jag inte så glad för just marzipanen till något annat.

Carl Silvius var en ung och beläst man. Han dog vid endast 19 års ålder i en sjuka som kallades för rödsoten. Det var en stor epidemi i Visby, där han bodde. Det dog mängder av folk av den.

Om du går tillbaka i min blogg hittar du flera inlägg, som Calle hade skrivit en gång i tiden. Titta efter juletiden och nyårsdags. Calle ville bli författare eller journalist, men så blev det ju inte.

Hälsningar/Gilla