lördag 13 november 2010

Lite hit, lite dit, lite hur som helst.

Igår kväll, när jag var på väg att lägga mej, så såg jag denna lilla varelse på väggen i mitt badrum. Kunde inte låta bli att fota den på nära håll. Nog är den väl fin? Den ser ju så söt och spröd ut, att jag inte kan tänka mej att den kan vara skadlig på nåt sätt.Idag tog vi bussen ner på stan för att se oss om. Vi gick genom några gator, men sen hamnade vi på Dunkers Kulturhus. Där har man en utställning med namnet Konsten att bli Kung. Man visar massor av saker,som handlar om Karl XIV Johan. Det vill säga den förste av ätten Bernadotte. Vår nuvarande Kung Carl XVI Gustaf invigde utställningen i samband med att det var 200 år sen Bernadotte landsteg i Helsingborg.

Jag skrev om det i en tidigare blogg, så du kan läsa om det om här om du vill.Den blivande Kronprinsen hette Jean Baptiste Bernadotte och blev Sveriges Kronprins sen den dåvarande Kronprinsen,  Karl August, föll av sin häst vid Kvidinge hed i Skåne och dog. Då hade vi ingen Kronprins, så Bernadotte blev vald till att bli det. Han hade då blivit utnämnd till Marschalk av Napoleon och det var först meningen att han skulle ha anfallit Skåne och tagit det för Napoleons räkning. Om du är speciellt intresserad av honom kan du läsa i Wikipedia en mycket ingående artikel.

Utställningen var mycket intressant och lärorik. Man kunde låna hörlurar och en apparat, som när man tryckte på en knapp kunde höra berättelser om de utställda föremålen.Den här "hästen" står utanför Dunkers numera. Festlig sak, tycker jag.Dagens roliga historia, som avslutning på historien om Bernadotte.

Det var en man, som hade blivit förkyld,

så han bara kunde viska och ringde på hos doktorn en sen kväll.

Då öppnade läkarens fru.

- Är doktorn hemma? viskade han.

- Nej, det är han inte viskade hustrun tillbaka, så kom in du bara.------------------------------------------------------------------------------------------Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar!

13 kommentarer:

Anonym sa...

haha fransmännen tog sitt förnuft till fånga o lät er i skåne va :)
kram

Siita sa...

God morgon. Svensk historia har jag alltid gillat. Min morbror älskade att berätta det. Men nu är han borta sen några år. Kramar

Yvonne :-) sa...

Jag har läst en bok som hete Desire och den handlade mycket om just bernadotte Desire kom från Frankrike och blev vår drottning..Vill hon inte byta namn så får hon tåla att man säger svinhuvud.Ha en bra söndag! Kram!

Anonym sa...

sv: kul att höra att jag inte förstört apo´tekets anseende
kram

Sussi sa...

Jag är alldeles för dålig att gå på utställningar. Många gånger kan jag tycka det är intressant när jag väl kommer iväg. I Uppsala finns det en hel del spännande historia också. Man ska ju bara ta sig dit..

Ha en fin fin dag
Kramisar

Yvonne :-) sa...

Svin och gris är samma sak eller??
Kram!

ansepanse sa...

visst är sådana insekter skira och vackra, jag vet inte vad de heter men själv kallar jag dem för älvor :)
vilken rolig historia :D
kramar

Carina Sjölund sa...

Vad är det för insekt tro? den ser lite otäck ut.
Ha en fin Söndag!
Kramar

Yvonne :-) sa...

Tur att hon inte heter von svinfötter.*ler* Kram!

Yvonne :-) sa...

Då hade hon kanske bytat namn ?
Kram!

Mi sa...

Tänk att insekterna håller sig vid liv ännu och inte krupit undan. Jag såg en spindel som kröp på snön i går när jag var ute med hunden. Fast du är ju din insekt bra mycket sötare. Jag hatar spindlar.
Kramar o ha det så gott!

Anonym sa...

sv: ja antagligen tänker de så men eftersom de bor över den familjen polisen var hos så vet de ju om det är misshandel vilket gör hennes agerande ännu fulare
kram

Anonym sa...

Det kan det ju ha varit men o det var ju bra då men i hennes fall vet den fula nyfikeneten inga gränser. Tyvärr
kram