onsdag 20 oktober 2010

Royalist! Javisst! Tvåhundraårsjubileum, sen Carl XIV kom till Sverige.

Idag var det 200 år sen Jean Baptiste Bernadotte landsteg i Helsingborg och Sverige som fransk marschalk och blivande svensk konung Carl XIV Johan. 
Därför firades det jubileum i Helsingborg och firandet började vid Hamntorget, där han landsteg en gång.
Både den svenska kungafamiljen med Kungen Karl XVI Gustaf, DrottningSilvia, Kronprinsessan Victoria med Prins Daniel, Prins Carl-Philip men däremot inte Prinsessan Madeleine, som var upptagen på annat håll, var närvarande och dessutom den danska Drottning Margrete. Det var mängder av andra celibriteter med också.

Här har de kungliga nyss kommit från Helsingör, där de hade ätit lunch med Drottning Margrete. De kom i ett fartyg tillhörande den svenska Kustbevakningen. Det heter Amfitrite.


Som synes var det inte gott om plats ett enda dugg. Men det duggade inte utan regnade som om himlen hade öppnat sej. Det hände detsamma när Victoria var i Helsingborg år 2002 och invigde Dunkers Kulturhus. Stackars henne! Hon tror väl att vi ständigt har regn och rusk.I bakgrunden ser du scenen som var specialuppbyggd och därifrån sjöng Konserthuskören under ledning av Mats Paulsson. Så medverkade även Brasskvintetten från Helsingborgs Symfoniorkester. Det hölls en del tal också.


Du ser den stora scenen och ovanför den reser sej Sjöfartsmonumentet i all sin  prakt.


Nu ser du sångarna framföra Kungssången.Och här får du höra dom.


Nu ser du Amfitrite igen och nu är hedersgästerna på väg till Dunkers Kulturhus, där Konungen skulle inviga en ny utställning vid namn "Konsten att bli en Kung". Hela tiden var Jesper Aspegren "Kom Fram Och Säg". ;-DHär kommer det en Kung och två Drottningar.


Nu syns Prins Carl-Philip med en dam, som jag gissar är den danska Drottningens syster, men jag vet inte riktigt.


Så har vi våran Kronprinsessa med sin Prins.Här ser du Victoria igen i regnet.


Hon är så noga med att vara glad och vänlig och hälsar på så många hon bara hinner.Ingången till Dunkers Kulturhus för dagen dekorerad med lila ballonger.


Här ser du Jesper Aspegren intervjua en riksspelman, vid namn Karin Wallin. Efter intervjun spelade hon några skånska låtar på sin fiol. Efter detta blev det en minimusical om Karl XIV Johan och hans hustru Desiré.


Här syns affischen till den nya utställningen om kungarna.


Här är den den duktiga ungdomsorkestern Helsingborgs Drumcorps. De stackarna spelade hur länge som helst i hällregnet. Men oj, så duktiga!


Sen skulle hedersgästerna åka i den här fina gamla veteranbussen till Sofiero, där festligheterna för de kungliga fortsatte.Det finns olika åsikter om besöket i alla fall. Titta här vad folk i allmänhet tycker om det. Det är Helsingborgs Dagblad som har intervjuat olika människor.

Sen de hade gett sig iväg, så begav jag mej hem. Jag och Sibbelin hade kommit ifrån varandra tidigt och han hade gett sej iväg hem. Så när jag kom hem stod det kaffe och väntade och strax därefter kom Matte med Noack.

Lite senare när jag gick ut med Noack frös jag som bara den, fastän jag hade flera lager på mej och en regnkappa överst och tillochmed en tjock yllemössa på mej. Men jag hade blivit dyngsur om fötterna nere på stan tidigare. Trots det så frös jag inte under firandet. Bara jag inte blir förkyld nu.

Dagens Citat:

Vi försörjer oss på det vi får,

men vi skapar ett liv av det vi ger.

Winston Churchill.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar!

6 kommentarer:

vickan sa...

Ruggigt väder ser jag men fint besök. Ja hon här verkligen både vacker och trevlig vår underbara prinsessa.

Sussi sa...

När det är höst är mna nog beredd på lite regnrusk...
Men vilka skojiga bilder att ha kvar som minne. Jag har nog aldrig varit så där nära våra kungligheter. Kul att ni gick och tittade..

Kramisar

Renee sa...

Oj vilka festligheter du varit med om, trist att det var så dåligt väder.

Frogprincess sa...

Fina bilder. Jag gillar de kungliga.

Anonym sa...

Härliga bilder - synd att det var så tråkigt väder. Självklart ska vi ha vårt kungahus kvar! Kram

Mi sa...

Vilket fint bexök och så många fina bilder du tagit och visst är hon fin viktoria.
Kramar o ha en fin kväll.!