tisdag 25 juni 2013

Det blev konst av den högsta skolan i Klippan idag..


Vi brukar ju skoja och säga att vi åker till Klippan och dricker kaffe. Det gjorde vi i dag också, men  den verkliga orsaken var att se en konstutställning på Klippans Konsthall, som ligger precis intill Biblioteket. 

Det började alltså med kaffe och mackor som lunch hos Konditori Hjärtat i Klippan. Deras hemsida ser du HÄR. Vi har varit här förr och de har så goda bakverk.
 Här går det att se den välfyllda disken med bakverken.
Det här är faktiskt bakverk också. Små Conversekängor till Bebisar. Men de går inte att ha på sig och jag tror inte att de är så lämpliga för Bebisarna att äta heller. Fina var de i alla fall.
Den här affischen fanns på fasaden utanför Konsthallen. Man kan alltså se varifrån konstverken kommer. De finns i vanliga fall magasinerade på Fredriksdal i Helsingborg. Där visar man inte konsten för allmänheten. Tidigare fanns det ett konstmuseum, Vikingsberg, i stan, men det lades ner och all konst flyttades till Fredriksdal till ett magasin. Så det var spännande att se de här sakerna, som vi inte har kunnat se på många år.
 Den här bilden heter Susanna i badet och är målad 1903 av konstnären Ivar Kamke. På den tiden var modellerna hämtade från bordeller för det var inga "anständiga" kvinnor, som kunde tänka sig att stå modell naken för en man. Det fanns en historia om verket, som sades komma från Gamla Testamentet i Bibeln. Den historen togs bort för flera hundra år sen i Bibeln. Så det går inte att läsa om det i nutida Biblar.
 Den här tavlan är målad av Bruno Liljefors vår kände naturmålare 1920 och heter Svanfamilj.
 Han har även målat den här vackra räven med sitt byte.
 Det här stillebenet är målat av Franz Snyders, som levde mellan 1579 - 1657.
 Den här tavlan är känd som Stenbocks Kurir Han sitter i en stol framför Drottningen. Carl Snoilsky har skrivit en dikt om händelsen och den kan du läsa HÄR . Kuriren hette Henrik Hammarberg och han berättade om slaget vid Helsingborg för Drottningen sittande på Drottningens stol.
Vem den här mannen var och vem som målat den kommer jag inte ihåg, för jag skrev inte upp det.
Samma sak med den här bysten. Kan vara ett verk av Sergel, men det är bara en gissning från min sida.
Men jag kan faktiskt berätta att den här bysten förställer  Johan Tobias Sergel vår kände Skulptör. Det går att läsa mer om honom HÄR. Det är ju trevligt att få bakgrunden till våra gamla  kända svenskar.

Nog är det synd och skam, att man som helsingborgare ska behöva ta sig till Klippan, för att kunna se några av konstverken, som tillhör Helsingborgs Stad.

Dagens Citat: 
Den som fruktar lidandet, 
lider redan av det han fruktar. 
Michel de Montaigne.

♥♥♥

Glöm inte min Reseblogg. Klicka HÄR så kommer du dit.
Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar! 
♥ ♥ ♥

9 kommentarer:

Freja sa...

Bra ändå att konsten får komma fram ur förråden emellanåt! Jag har jobbat som både krokimodell och oljemålningsmodell, intressant att få höra hur det var förr!

Fenixmonas sa...

Ja, det förstår jag att du tycker! En väldigt fin utställning i alla fall, oavsett var de har den! Kramiz

Siita sa...

God morgon. Trevligt med konst. Är inte första bysten en på August Strindberg? Annars väldigt lik. Kram

Nett sa...

Vilka söta bakverk, de är alldeles för söta för att ätas upp :) Kram

ansepanse sa...

jo, det är fy och skam, undrar varför det måste vara så, det kostar kanske för mycket att ha dem framme jämt????
otroligt vackra konstverk i allafall, sådan konst älskar jag
vilka roliga bakelser, det är väl knappt man vill att någon ska äta upp dem
Sv: hahahaha - nu var du allt fyndig, förstår att du skojar till det, för jag menade ju inte att jag skulle bränna mig på nässlorna utan jag menade att jag kanske skulle tycka att smaken är äcklig :)
här regnar det idag :(
kramar kompis

ansepanse sa...

Sv: jaså du gillar inte marsipan och jag kan ju inte äta det längre, fast innan jag fick min diabetes tyckte jag om att äta marsipan
visst är det synd med så mycket konst som folk inte får se, varför ska man då överhuvudtaget ha den egentligen
jo, jag förstod ju att du bara skojade till det :)
kramar

wiper sa...

Det verkar vara ett jättefint Café. Häftig barnskotårta. Vad kul att ni varit på konstutställning. Susanna i badet har jag hört talas om. Alla tavlorna är ju riktiga klassiker.

Det är verkligen konstigt att man måste åka så långt för att se klassikerna när Helsingborg är så stort. Jag har en kusin i Helsingborg men nu har vi inte varit dit på 5 år. Har även kusin i Malmö så vi var där varje år ett tag och längtar dit igen.

Det citatet borde jag ta till mig just nu ;)av olika anledningar

Tack för rundvandringen och lite information om konsten och annat

Ha en skön kväll
kram

Ma sa...

Alltid kul att kolla in konst och denna konst som visades upp gillar jag. Bakverken var verkigen söta...

Veiken sa...

Jag har lite svårt för konst som man måste tyda och tolka innan man vet vad det föreställer. Det du tittade på får högsta betyg gjorda av konstnärer som visste exakt vad dom gjorde och kunde göra det med bravur! Kramar