söndag 22 augusti 2010

Matnyttigt på Fredriksdal.

Så blev det den årliga matfesten på Fredriksdal. För dej som inte vet vad Fredriksdal är, så kan jag berätta att det är ett friluftsmuseum med odlingar och även husdjur, som man vill bevara. Till exempel Rödkullakossan. Klicka på länken, så kan du läsa om, vad som visades idag och även i morgon. Det var ju klart att vi skulle dit. Vi träffade ju naturligtvis våra vänner K. och L. De måste ju dit också, för L. han ville få tips till trädgården.Det här är Herrgården på Fredriksdal. Det var från början bostad för konsuln Oscar Trapp och hans hustru Gisela. Oscar Trapp avled 1916 och två år senare donerade hans änka hela egendomen till Helsingborgs stad. De ville att man skulle bevara godset i sitt ursprungliga skick.


Här syns "baksidan" av herrgården. Man hade ordnat med serveringar lite överallt med mat från olika restauranger och egna serveringar. Tillställningen kallas för "Mat i kvadrat".

Här syns nån annan servering.


Man visade också grönsaker av alla slag.


Man visade här hur man styckar en kossa.


Man sålde olika saker som olja, foccaciamix och pesto.

Här var det finfina kantareller.


Och champinjoner.

Vet du vad det här är? Jo det är en Kronärtskocka på nära håll.


Se så höga de är, Jordärtskockorna. Jämför med de som står framför. Till vänster är det Kronärtskockor.
Så var det demonstration av vad man kan tillaga av det som finns i naturen, som vi kanske till och med kallar för ogräs.
Ser det inte läckert ut? Vad det är kan jag faktiskt inte säga, men det var tillagat av trädgårdspersonalen, kanske av "ogräs".

Det ser ju nästan ut som laxskivor, men det är en vegetarisk rätt, som verkligen ser vacker ut.

Här ser du Bo Hagström, känd från Solens mat på SVT. Han berättade, samtalade och föreläste om olika saker när det gällde mat.

Här var det Trädgårdsmästarens kök – matlagning med Fredriksdals köksträdgårdsmästare Philippe Plöninge och Bo Hagström.Detta var årets första flox för mej. De är så fina.

När vi hade sett oss mätta på allt som bjöds, tog vi med oss våra vänner K. och L. hem på kaffe och vetebröd. För vi blev riktigt sugna på det.

Så hade Sibbelin gjort en låda i ugnen, som bestod av oxfärs, potatis, morötter och frysta ärtor, paprika och med grädde över. Det är inte helt rätt recept, men nästan. Det bjöd vi på med rött vin därtill. Det smakade jättegott.

Noack hade kommit till oss, för Matte fick rycka in och jobba eftersom en hade blivit sjuk. Nu fick vi se honom i sitt nya utseende. Han har ju haft Borrelia och hade fått vattenexem, så hon hade trimmat honom. Så just nu ser han inte riktigt ut som en Berner Sennen. Bilden blev visst lite skakig, men visar ändå hur han ser ut just nu.Vi satt på vår balkong och tittade på bilar som körde förbi på gatan. Det är den så kallade Vallåkraträffen, där man visar upp sina bilar. Då brukar man köra snabbt och väsnas så mycket det bara går. Nyss hoppade jag högt, för det var en bil som körde förbi och det smällde som ett gevärsskott om den. Klockan är nu över 12, så jag avslutar här.

Dagens Citat:

För katten till England. Den jamar ändå.

Gammalt ordspråk.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar!
 

17 kommentarer:

Vicke sa...

Jag hade för mig att Fredriksdal var ett slott, men jag hade tydligen fel, många fina bilder blev det som vanligt. ha en fin dag nu

Siita sa...

Härliga bilder. Nu har jag några fler hos mej oxå. Kram

Yvonne :-) sa...

Men vännen jag hade ju satt in att det var söndag när det var lördag!Där skulle jag ha velat var på den matmässan.Din Sibbelin är duktig på mat.Kram!

Farfar-Hebbe sa...

Oki,fattar,,(I skogen gick).
Vilken fin tillställning det verkar ha varit.många gröna läckerheter..Haé Kram.

Mi sa...

En riktigt trevlig upplevelse att få vara med på matfestivalen. Intressant att få lära sig så mycket. Så det är så där en kronärtskocka ser ut. Ha en fin söndag Gilla. kramar/Mi

Glamour-Och-Fläskpannkaka sa...

många godsaker där! där skulle man ha varit!

Vicke sa...

tack för ditt grattis. Ha en fin kväll nu.

Yvonne :-) sa...

Ok Det gör inget att du glömmer.Kram!

Diana sa...

Det såg jätte trevligt ut! Vi funderade på att gå dit, matnördar som vi är, men tyckte entréavgiften var lite väl häftig.

Anonym sa...

Så trevligt. Det ordnas så mycket bra i vårt avlånga land. Tyvärr sitter många hemma och begriper inte vad dom går miste om
Svar: Jag hade aldrig åkt till bloggträffen om vi inte hade Lennarts bror i Köping och skulle besöka honom och hans familj.
Kram

Helen sa...

Vilken underbar dag ni har haft. Vacker miljö, god mat både för gommen och ögat och massor med tips. Fick man handla där också? Jag skulle nog inte kunna låta bli att köpa med mig lite av alla grönsaker och annat. Och god mat fick ni när ni kom hem vilken duktig man du har.
Kram/Helen

Anonym sa...

vad mysig herrgård!! med allting annorlunda!
sv: jag tog bort det inlägget för jag ville bara att en gammal kompis skulle peppas lite
kram

Hebbe sa...

Ja men sen får det bero ett tag innan det får komma nya projekt..lite av böndernas marknad då.
Haé Kram.

Anonym sa...

Men oj vilka härliga bilder och så gott det såg ut också :-)
Jag gillar rödkullekor. Fast vi hade en på skansen som var ett rent helsicke att mjölka för hon var så rädd, stackarn. Det blev inte lättare när hon fick juverinflammation heller...

sv: Hitta på så mycket av så lite? Så lite var det ju inte i alla fall. Dom var ju SJU! Ja, eller blev det till slut ;-)

Anonym sa...

sv: Hahaha! Nu tror jag du kommer att bli förvirrad av förra kommentaren - jag trodde det var ett annat inlägg som du länkat till :-D

Yvonne :-) sa...

Varsågod inget att tacka för*ler*

Fenixmonas sa...

Så många härliga bilder!! Vilken fantastisk dag det måste ha varit! Stackars vovven men det det är bättre nu förstår jag. kramiz