torsdag 7 augusti 2014

BILDBOMB FRÅN FREDRIKSDAL.


Det var lagom väder idag, så vi bestämde oss för att gå med Baloo till Fredriksdal. Du kan läsa mer HÄR om Fredriksdal. Det är ju känt också för att Eva Rydberg har sin sommarteater där. 
Vi fick vila på vägen till Fredriksdal på en bänk redan innan vi kom fram. Sen vilade vi igen med varsin BIG glasstrut vid serveringen. Men allra först fick Baloo ordentligt att dricka, för han var verkligen törstig.
 Bakom Sibbes rygg i förra bilden kan man se blomrabatter. Till exempel en sån här med höstflox i lila och någon i vitt. 
 Under vintern har man djuren inne i den här ladugården. Oftast är det inte tillåtet att gå in där för att inte smitta djuren.
 Men här får man gå in. Det var där vi köpte glassarna.
 Djur, ja, det finns det gott om på Fredriksdal. Man tar vara på gamla raser bland både kor och andra sorter. Här var det getter.
 Och här var det en endaste gris ute. Den rasen heter visst Linderödssvin.
 Man har flyttat hit gamla byggnader för att förvara dem och visa dem. Så här bodde man förr. Detta är baksidan av huset.
 Här har Sibbe och Baloo slagit sej ner för att vila en stund. För det hade blivit ordentligt varmare sen vi gick hemifrån.
Då passade jag på att gå in och se hur man bodde förr. Det här är sovkojar med draperier för. Folk var kortare förr än vad vi är idag. Jag tänker bland andra på mina två söner som är ungefär 1,95 långa. Dom hade väl sagts vara jättar på den tiden.
.
 Den här grejen påminner om en garnvinda, men den kanske användes till vävning. En av de få saker jag inte kan nåt om, när det gäller handarbeten.
 Så här kunde det se ut, men kanske lite mera ordnat. Jag tror mej se en smörkärna i alla fall framför spisarna.
 Såna fina grejer användes i hushållet förr. Jag gillar ju kakfatet eller om det användes till tårta. Mindre trovärdigt kanske. Man åt kanske inte tårta på den tiden.
 Ett vackert ur och ett tjusigt skåp fanns det också. Fina lertallrikar på hyllan på väggen.
 Tänk om jag hade haft en sån här fin vagga till mina barn! Kistan är fin den också. Här nere i Skåne var det vanligt att man gick med träskor. De blev ju mode ett tag på 1970-talet.
 Så ser vi diverse olika husgeråd från gamla tider.
 Gamla tider ja! Till och med jag har använt sån här tvättbräda, när jag var ung och innan man fick tvättmaskiner. Tunnan här användes absolut till byk.
När jag kom ut i solen igen, satt Sibbe och Baloo fortfarande och vilade sej.
 Man har flyttat hit byggnader från olika håll. Den här bilden visar ju flera korsvirkeshus, som är så vanliga i Skåne. På den här platsen brukar midsommarstången stå och man spelar, dansar och sjunger kring den.
 Fredriksdal är ju ett friluftsmuseum och visar här hur man kan färga garner med olika växter. 
 Här i Kulturmagasinet finns alla gamla museala samlingar från det gamla muséet nere i stan. Det är rivet och samlingarna har flyttats hit. Men man visar inte saker offentligt på samma sätt som i det gamla muséet.
 Man anordnar guidade turer runt här. I år finns det också små föreställningar som ska visa hur det gick till förr. Flickan här har nog gjort sitt för idag. Hennes klänning är ju jättevacker.
 Byggnaderna här är hitflyttade. Så de bildar liksom en gammaldags stadsgata.
 Det här kallas för Hedströmska gården och har funnits nere på stan förr.
 Ett av Sibbes första jobb i ungdomen var som springpojke hos Hedströms. Vi var inte inne idag, för Baloos skull, men Sibbe säger att det ser likadant ut, som på den tiden han jobbade där.
 Nu är vi rätt trötta, så vi är på väg hem igen. Det blir genom rosenträdgården. För några veckor sen anordnade man rosendagar. Men eftersom det har varit så varmt i år, så är nästan alla rosorna överblommade.
Jag gillar det här vattenspelet och det blir hej och tack för idag.

Glöm inte min Reseblogg. Klicka HÄR så kommer du dit. 


Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar! ♥ ♥ ♥

7 kommentarer:

TantGlad sa...

Spännande med att se hur det var förr. Att föreställa sig och drömma tillbaka.
Härliga fina vackra djur. Älskar djur.
Jättefina bilder bjussar du åxo på.
Nu ska du ha en fin fredag åxo.

Kramen !

Fenixmonas sa...

Där skulle jag gärna gått runt! älskar gamla saker! Den där "vindan" tror jag är en "knäpphärve". Även jag har använt tvättbräda dock inte träkar, vi hade zinkbaljor. Kramiz

Ama de casa sa...

Så fint och trivsamt det ser ut att vara där :-)

Veiken sa...

Det är suveränt bra när det finns eldsjälar som ser till att vi kan se hur det var förr! Ett intressant inlägg! Kramar

Peter H sa...

Det är skönt att vara där och trevlig miljö. Hoppas det får vara kvar där minst i 100 år till. Skönt o koppla av där ...

Anonym sa...

Tufft vattenspel. Klänningen såg fin ut. Det är oftast intressant att se hur det var förr. Vilken fin promenad ni fick. Idag var vi några timmar i Viken på vår tur på Kullahalvön. Jag hade längtat dit. Visst är det synd att rosorna inte gillade värmen. Kram Bosse

Ma sa...

Häftigt vattenspel. Det var fin historisk tillbakablick Du bjöd på. En hel del av sakerna kände jag igen och visst är det en smörkärna som står där vid spisen..