söndag 30 oktober 2011

Bokrecensioner.

Vi hade ju en gäst hos oss igår kväll och jag bjöd på kaffe rätt sent för mej, så inatt kunde jag varken somna eller somna om, när jag hade vaknat igen. Vad göra? Jo jag satt igång och läsa den boken jag höll på med och läste till och med ut den.

Men jag börjar med den som har suttit i min högerkolumn rätt länge. Jag hann ju inte ens byta ut den, när jag började på nästa. Så kom till saken då!


Den här boken var den sista i en triologi om Ann en kämpande kvinna på 13oo-talet. Första boken heter Brännmärkt och den andra heter Förföljd. Denna sista heter Befriad. Alla böckerna handlar om hur Stockholm blir taget av tyskar som kallade sej för Vitaliebröder, helt enkelt pirater. För att få en bakgrund kan du klicka här!

Ann kom ursprungligen från Stockholm, men hade varit gift i Lûbeck med en tysk man, men när de skulle resa till Stockholm gick deras skepp under och Ann fick ett handelshus i arv och arbetade med handel. Hennes olika öden runt om i Sverige och Tyskland skildras med stor fantasi och kunskap om tiden.

Författarinnan Catharina Ingelman Sundberg är mycket påläst om den tiden och skildrar hur sjörövare, drottning Margareta, det tyska handelsförbundet Hansan, danskar och mecklenburgare slogs om makten. Där fanns även pirater som spred skräck på Östersjön och Nordsjön.

Är du det minsta intresserad av historia och den tiden råder jag att du läser den här boken. Alla tre böckerna är fruktansvärt bra.


Den boken jag läste ut i natt heter Den svarta löparen och är skriven av Kristina Appelqvist.


Den handlar om Emma Lundgren, som är en ung rektor vid Västgöta Universitet i Skövde. Hennes sekreterare hittas mördad på sin arbetsplats och hela ledningen för universitetet blir mer eller mindre misstänkta för mordet. Polisen , kriminalkommisarien Filip Alexandersson leder utredningen. Den Svarta Löparen är den första i en kriminalserie om dessa två. Lustigt nog är den Svarta Löparen en schackpjäs från 1300-talet, som har blivit stulen. Alltså än en 1300-talshistoria men i nutida miljö. En utgrävning i Varnhem ligger till grund för händelserna. Boken är jättebra och jag kan rekommendera den.


Miljön känner jag bra till, eftersom jag redan som barn var sommarbarn i en by utanför Skövde, Lerdala. Senare flyttade min familj dit ett par år, så jag gick i skola där. Så köpte mina föräldrar ett gammalt soldattorp, där vi vistades under somrarna. En sommar arbetade jag i en chokladfabrik i en by som heter Timmersdala och cyklade då genom byn Berg, där Emma Lundgren sägs bo i prästgården.

Författarinnan Kristina Appelqvist är journalist och informatör också. Hon bor just i Lerdala. Så det är härliga miljöer jag känner igen.
Dagens Citat:

Ett varmt ord kan hålla dej varm

tre vintermånader.

Japanskt Ordspråk.
************************************************************************************
Glöm inte min Reseblogg. Klicka på jordgloben så kommer du dit.

Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar! ♥ ♥ ♥
 

21 kommentarer:

ansepanse sa...

jag har läst Ingelman Sundbergs trilogi och kan bara hålla med om att det är superbra böcker
kramar

ansepanse sa...

Sv: då blir jag också glad :) jag njöt av att läsa dem, jag älskar historiska romaner
kramar

Anonym sa...

ett bra cccitat. den första boken eller trilogin verkar bra. kanske skulle ta o ge mig på den
kram

krulli sa...

Den första bokjen lät spännande, gillar när det är fler böcker i en serie också, då blir man "närmare vän" med huvudkarraktärerna :)

Fenixmonas sa...

Hörs som bra och läsvärda bäcker!
Nu ligger du på plats Gilla! Kramiz

Siita sa...

God morgon. Jag önskar jag hade tid att läsa, men stickningen tar all min tid. Kram

Sand mellan tårna sa...

Den brännmärkt har jag liggande i en låda här som gått vidare från nån av svensk tjejerna. Böckerna här brukar gå runt. Får ta och läsa den sen kanske när jag är klar med den jag håller på med.

Bitte sa...

Tack för bokrecensionerna! Den första (hela trilogin) har jag funderat länge på att köpa, men det har hittills inte blivit av. Nu blev jag lite sugen på att läsa dem! :-)

Vad bra att du frågade om i vilken stad husen ligger, det var en liten detalj som jag glömde ;-). Jag skrev dit staden i inlägget nu, det är Härnösand jag bor i :-).

Ha en fin start på veckan!

Kramar
Bitte

Nett sa...

Låter som en härlig bok, undrar om den finns i film för mig som sällan läser. Kram

anniepiie sa...

Det är kul och läsa spännade böcker som man inte kan lägga ifrån sig! :) Kram

ansepanse sa...

Sv: min mamma läser en massa och hon köper gärna böcker som jag sedan får antingen låna eller överta helt och hållet
kramar

ansepanse sa...

Sv: vilket bra system med böckerna, för böcker är ju till för att läsas av många, inte bara stå i hyllorna och samla damm
kramar

mormia sa...

Det var väldans vilken gubbe du har men skönt när man kan hjälpas åt.
Ha det gott/kram

Nett sa...

Vi firar hallowen måttligt här, jag är inte den som drar fram en massa bara för just denna dagen. Men småbus inom familjen kan man alltid ha :) Kram

Vicke sa...

inga böcker som jag har läst

carinasjolund sa...

I bland lyckas man få en toppen bok som man bara inte kan lägga i från sig :). Men nu var det ett tag sedan jag hittade en.
Kramen fina♥

ansepanse sa...

Sv: jag tycker det är bra att böcker blivit billigare :)
kramar

ansepanse sa...

Sv: nej, bokbranschen vill förstås att böckerna ska vara dyra eller egentligen borde de tycka att de ska vara lite billigare och så får de mer sålt istället
kramar

diana sa...

Låter som böcker i min smak. Tack för tipset.

veiken sa...

Kors, går du upp på nätterna och läser. Det är klart, kan man inte sova så....
Tack och lov sover jag som en stock hela natten, med eller utan kaffe! Kramar

Agneta sa...

tack för de recensionerna, påminner mig om att jag också borde recensera en bok hos mig vilket jag har lovat, men nu var det 2 böcker sedan jag läste ut den :-)
Lite extra touch till en bok man läser när miljön är bekant.
kram