torsdag 6 oktober 2011

Lite snack om böcker med eller utan Nobelpriset.

Jag börjar med den trevliga nyheten att det blev en svensk Nobelpristagare i år. Förutvarande svenska pristagare har varit Selma Lagerlöf, Verner von Heidenstam, Erik Axel Karlfeldt, Pär Lagerkvist, Eyvind Johnson, Harry Martinson och Tomas Tranströmer, samt tyskfödda Nelly Sachs som flyttade till Sverige 1940, 26 år innan hon fick Nobelpriset. Senast var det 1974 och Harry Martinson och Eyvind Johnson som fick priset tillsammans.
Klicka på bilden så kan du se vad Dagens Nyheter skrev om det idag. Där kan du också se hela hans produktion uppräknad.

Jag tänkte också berätta lite om vad jag har läst på senaste tiden. Det som står i sidokolumnen gäller fortfarande, för jag hade börjat läsa den innan vi reste på semester och jag tog den inte med mej.

Men jag har läst en del där och en som jag hade påbörjat där och inte läst färdigt. Flera av böckerna, som jag läste lånade jag på hotellets "bibliotek", där folk lämnade ifrån sej sina lästa böcker. Jag kommer inte ens ihåg dom, för det var mest deckare och en larvig bok med två kärleksromaner i.
Man kan ju se på vad böckerna heter, så kan det gå rysningar efter ryggraden. Men varför läste jag den? Jo, jag hade inget annat att läsa och så fanns det inget mera på svenska. Det var faktiskt ingenting för mej.
Den här boken handlar om just det som står på boken nämligen sex, girighet och ärelystnad. Bokan handlar först och främst om Siena McMahon. Hon är barnbarn till Hollywoodlegenden Duke McMahon och dotter till filmproducenten Pete McMahon. Bakom grindarna till herrgården Hancock Park bor nästan hela släkten. Ingen är speciellt lycklig. Det är maktkamp och ärelystnad som särar familjen.

Man får följa familjen genom både lycka och olycka. Städer som Los Angeles, London, Paris och New York är ställen där handligen utspelar sej. Siena har bestämt sej för att bli en framgångsrik filmskådespelare och man få följa hennes svårigheter på vägen.
Så har jag läst den här boken Vedergällningen av Mark Billingham. Det är en polisroman som utspelar sej i London. Polisen finner en mördad man på ett hotell. Han var naken, fastbunden och misshandlad till oigen-kännlighet. Polisen Tom Thorne är den som ska ta hand om fallet, som visar sej vara riktigt svårlöst. Så finner man ytterligare en sexförbrytare mördad på samma sätt. Tom förstår att någon är ute efter hämnd. Det är en verkligt grym skildring av upplösningen.

Dagens Citat:

När man står med båda fötterna på jorden

har man ofta bilen på bilverkstaden.

Okänd.
****************************************************************************************

Glöm inte min Reseblogg. Klicka på jordgloben så kommer du dit.

Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar! ♥ ♥ ♥
 

13 kommentarer:

Siita sa...

Jag är inget för böcker just nu. Har läst 3 kapitel dom sista tre åren. Men vill dotter ha boken då får jag sträckläsa. Kram

Viktkamp sa...

älskar böcker men läser inget just nu =/

Fenixmonas sa...

Har alltid flera böcker på gång! Läser väldigt mycket, just nu läser jag Camilla Läckbergs senaste...Hon skriver verkligen riktigt bra! Kramiz

Fenixmonas sa...

Hoppas nu att kommentaren gick fram för nu försvinner allt igen när jag skickar!!

biggan sa...

hörde det på nyheterna i går, roligt att en svensk fick priset igen, var ju länge sen, roligt att läsa men nu är det länge sen jag läste, har så mycket annat roligt att göra :).
jo inlagd sill gillar jag, men inte sill (strömming) som vi kallar det, ha en fin fredag, kramar biggan

Anonym sa...

Kriminalromaner gillar jag också. Är en riktig bokmal och läser mycket. Älskar biografier, särskilt böcker om gamla rockrävar så som Kizz, Ozzy Osbourne,Slash, Mötley Crüe mm mm Har läst hur många som helst.
//Sand mellan tårna

Nett sa...

Härligt att han fick nobelpriset :) det var han värd tycker jag. Gillar poesi, men jag är ingen direkt storläsare av böcker. Kram

Margit sa...

Så många böcker du hunnit med att läsa!!! Det var en hel del det du visar oss!!!
jag har så svårt..för att "komma igenom" en hel bok, nu för tiden...börjar..men kommer aldrig fram till slutet..utamn börjar läsa i en annan...
Här är det regnigt och grått idag. men man får vara glad att inte snön har kommit ännu...som i Kiruna och Arjeplog...15 cm snö..Hoppas att det dröjer..härnere..
Kram till er båda två!!!
Från Lasse och mig.

carinasjolund sa...

Håller på att läsa en bok nu... Den vita masajen, såg även filmen som gick på tv i Lördags!
Kramen vännen♥

Siita sa...

Hejsan. Lovade Kina, sand mellan tårna. Att jag skulle skriva till dej att hon kan inte kommentera dej sen du tog bort pop upp rutan. Kram

Ama de casa sa...

Kul med en svensk pristagare igen, det var verkligen på tiden!

Jag har också läst såna böcker "som man kommit över" när jag har varit ute och rest. En gång fick jag tag på en bok som var överraskande bra. Men när jag kom till slutet så fattades dom sista sidorna, så jag fick aldrig veta hur det gick... GAAAHH!!!
:-)

Nett sa...

Hoppas att Fredagen har varit bra hitills, och fortsätter att vara det. Jag har ledigt i helgen spå det skall njutas med film och mat ikväll till att börja med. Imorrn blir det bilbingo :) Kram

Siita sa...

Om du vill så kan du gå in bland mina vänner på FB. Kina finns där. Karina Isacsson. Kram