måndag 31 oktober 2011

Nostalgitripp.


Jag blev lite nostalgisk igen, för jag berättade ju att jag hade bott i Lerdala utanför Skövde igår, när jag recenserade böckerna.

Här är det min Mamma, min syster och min Lillebror och jag är den som gräver i grönsakslandet. Hunden hette Tippo och köptes för att vakta huset vi bodde i. Pappa var handelsresande i guldsmedsvaror och var bortrest långa tider.

I den här byn gick jag i skola. På den tiden var det en så kallad B-skola, så när vi flyttade dit, fick jag gå halva andra terminen i fjärdeklass tillsammans med tredjeklassare. Sen i femman fick jag gå tillsammans med sjätteklassarna.

Jag har många trevliga minnen från den tiden. Min lärare i högre klasserna hette Magister (Gustav) Holmgren. Han var en god lärare med pondus och höll ordentlig ordning på oss alla. Det fanns egentligen ingen skolgård, utan rasterna var vi ute i skogen och sprang. Det blev mycken frisk luft.

Huset vi hyrde hörde till en bondgård och det var helt utan alla bekvämligheter. Vi hade utedass en bra bit från huset. Det fanns vatten i en pump på tomten. Mamma fick elda i en kamin med rör, som gick till de andra rummen, sovrummet och mitt och min systers rum på övre våningen. Vedboden fanns intill utedasset. Det fanns bara avlopp i diskhon, som ledde ner till en hink.

Så fanns det bara en vedspis att laga maten på. Mina pengar tjänade jag genom att hämta ved, vatten och slänga det som hamnade i avloppet. Jag diskade och torkade disken, allt för, jag tror det var 2 ½ öre per sak jag gjorde. Då fick man inga veckopengar, utan fick tjäna ihop sina slantar.
Min första kärlek fick jag också. Han hette Hans och var jättesöt tyckte jag. Han och en annan som hette Edor bjöd mej på bio i byn. Det var en Åsa-Nissefilm om jag inte missminner mej. Tänk att ha två beundrare, som inte slogs om mej, men bjöd på bio tillsammans!
Klicka på bilden så får du reda på vem han var, Åsa-Nisse. I rollen såg vi John Elfström och den spelade han i 19 filmer. Nu har det ju kommit en ny film som heter Åsa-Nisse - wälkom to Knohult med Kjell Bergqvist i rollen.
Dagens Citat:

Det är med idéer som med små barn,

man tycker bäst om sina egna.

Moa Martinsson.
***************************************************************************
Glöm inte min Reseblogg. Klicka på jordgloben så kommer du dit.

Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar! ♥ ♥ ♥
 

16 kommentarer:

Bitte sa...

Vad roligt att få läsa lite mer om hur du hade det som liten. Allt går när man är tvungen, men nog har man blivit lite bekvämare med åren! :-)

Vad bra att du påminde mig om att alla kanske inte vet att jag bor i Härnösand :-). Jag skrev till det i inlägget.

Ha en fortsatt fin vecka!

Kramar
Bitte

Sand mellan tårna sa...

Jätte roligt att få läsa om hur du hade det som liten. Härligt att plocka fram famla minnen ibland.

jessica sa...

Jag tycker det är intressant att läsa om "gamla tider" =) super härlig att "se" hur de äldre hade det då vi har det väldigt lätt i dag när det gäller redskap i hemmet =).
Åsa-nisse haha =) jo öven jag titta på det lite när jag var liten =).
ha en bra tisdag kram

anniepiie sa...

Det låter så härligt, önskar att jag gick i skolan på den tiden! :) SV: jaa, verkligen tur!! :) Menska höra med pappa om det kan vara någon sladd om inte kopplar riktigt att det är däför den inte startar ibland... Ha en fin dag nu! :) Kram

paloma sa...

Tittar in hit i dag då! Vad roligt med gamla kort!
Jag hittade ohså massa roliga äldre kort jag lade ut i bloggen för ett par dagar sedan! Har ännu några att lägga ut till. Du jag undrar om inte jag såg dig på Side festen? Var inte du där i år? jag var där med min dotter 8 år, och en väninna och hennes lilla dotter 1 år!) De är i från Malmö och vi från Stockholm,! Undrar om det inte var dig jag såg? ha en fin dag kram

Nett sa...

Härligt med gamla minnen, tänk att man sa magister förr, det gjorde även jag. Idag säger man bara lärare :) Kram

jessica sa...

hehe =) jag har varit in till din blogg förr, men det var ett tag sedan, har bytt blogg och design lite titt som tätt =) haha.

carinasjolund sa...

Det är så roligt att höra när det berättas om gamla tider :)
Vad allting har förändras, många gånger till det bättre!
Åsa-Nisse är bara såååå rolig :)
Kramen vännen♥

mormia sa...

Trevligt att få drömma sig tillbaka i tiden. Jag har lite svårt att komma ihåg men ibland sitter mamma o jag o pratar om hur det var när jag var barn, hon kommer ihåg trots sina 91 år.
Kramizar

Sand mellan tårna sa...

Sv: Får stanna här 90 dagar sen måste vi ha visum. Därför vi skaffar det nu då våra 90 dar snart gått ut.

Siita sa...

Skulle oxå vilja sätta in gamla kort, men vet ej hur jag gör. Kram

Nett sa...

Härliga tider det, och man tyckte då att de var så gamla. Fast det kanske de inte var. Hoppas att du hra haft en fin Tisdag. Kram

Veiken sa...

Nostalgi är så härligt. Det är också roligt att läsa om andra och hur deras barndom var! Tack! Kramar

Diana sa...

Det var verkligen inte illa med dubbla uppvaktare!
Jag tycker det är bra att du fick jobba för veckopengen. Fullt så hårt hade jag inte det, men det blev avdrag när jag inte gjorde det jag skulle. Barn idag är lite bortskämda kan jag tycka, många får allt de pekar på. Måste vara jobbigt att aldrig få längta.

kaffehörnan sa...

Hoppas inte de var lerigt *ler
Åsa Nisse gillar jag

kram

Sussi sa...

Vilket skojigt inlägg att läsa. Så härligt nostalgiskt. Det var bra på den tiden med skolan ändå för eleverna hade respekt för lärarna. Nuförtiden så har lärarna ingenting att säga till om. Lite trist..

Sv. Canasta är jätteskoj

Kramisar