tisdag 1 november 2011

Mera nostalgi. Men nu från stadsdelen Stattena i Helsingborg.


Vi har den här boken och den köpte vi när författaren höll ett föredrag för en del år sen. Han hette Karl Erik Ander och fotograferade Helsingborg i många år och gav ut fotoböcker med berättande texter om hela stan. Klicka på boken, så kan du läsa mer om honom. Han avled 79 år gammal i februari 2009.

Följande bilder tog jag vid ett annat tillfälle, då det var en annan herre, som höll ett föredrag om Ander och om hans gärning i Helsingborg. Samma bilder finns i ovanstående bok.


Det här är Godtemplarehuset och där bodde Sibbe tills han var ungefär 9 år gammal, då hans familj flyttade till Norra Stenbocksgatan till ett så kallat barnrikehus. Dit fick bara såna familjer flytta, som hade mer än tre barn. Han har ju två bröder till.

Om Godtemplarhuset kan mycket berättas. Det var ett allaktivitetshus av rang, skrev Ander i sin bok. Både Ander och Sibbe har gått i söndagsskola där. I samma lokal hade man brottningsmatcher, revyskådespel, fester med gamla stattenabor, dans-tillställningar med mera. Huset uppfördes 1902 och hela fem loger inom nykter-hetsrörelsen har varit där. Det var antingen Betaniaförsamlingen eller Svenska Missionsförbundet, eller båda som också verkade i huset.

Detta är  vår granne, som alltså en gång i tiden hette Leo. Du vet dom med Albylasken. Klicka på bilden ovanför, så kan du läsa historien. Bilden finns också i Anders bok.


Det här är samma utsikt som på bokens omslag. När de bilderna togs, var det ändhållplatsen för spårvagnarna där. Det går många historier om Noréns korvkiosk som stod uppställd här också.

Det har hänt att nån som inte fick handla på krita hos Norén, blev så arg att han tog ett rep och knöt fast den ena änden i Noréns korvkiosk, som var en vagn han körde bort på kvällarna, och den andra knöt han fast i spårvagnen. Så när spårvagnen körde iväg följde kiosken med. Sibbe vet vem det var (Inte han själv). Men spårvagnsföraren märkte ju snart att det kändes tungt, så han stannade. Talet går att han körde en lång väg.

En annan som blev arg på Norén, drog ner hans vagn i ett kärr, som låg intill. Det går många andra historier också.  Alldeles till vänster om denna bilden ligger det gamla "Leo" som jag visade i en bild här ovanför. Huset i bakgrunden här byggdes färdigt 1939 och det är där vi bor idag. Men det är mycket mera växtlighet i parken numera. Träden har vuxit sej jättehöga och det finns en massa höga syrenbuskar också.


De här två nästa bilderna finns i boken, men jag fotade dom också på det senaste föredraget jag berättade om. Så ovanstående bild har blänk i ena sidan. Gillet Gamla Stattenabor arbetade för att ge Norrbro-platsen en fin inramning och hade samlat in pengar. Bilden är tagen den 6 juni 1952, då man invigde en flaggstång. Men vart har den tagit vägen?


Den här bilden är tagen när kung Gustaf VI Adolf och drottning Louise åkte genom Stattena med eskort av regementets husarer på väg till en Lantbruksutställning på Berga 1943. Den här bilden är inte lika stor som i boken. Där kan man se kungaparet bakom kuskarna.

Dagen Citat:

Den som fruktar lidandet

lider redan av det han fruktar.

Michel de Montaigne.
*************************************************************************
Glöm inte min Reseblogg. Klicka på jordgloben så kommer du dit.

Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar! ♥ ♥ ♥
 

9 kommentarer:

Margit sa...

Intressant att läsa HISTORIA..från Hälsingborg..och som Sibbe bott i och har massor med gamla minnen....från sin barn/ungdomstid!!
ja allting har förändrats..på allal dessa år. Vilken utveckling!!
Kram och hälsa Sibbe också!!!
Lasse hälsar!!

Fenixmonas sa...

Så mycket fin historia! Du är så himla duktig att skriva och berätta, en lust att läsa dina inlägg! Kramiz

Sand mellan tårna sa...

Jätte roligt att läsa och nu fick man lära sig lite nytt också :-)
God morgon!

Browneyedgirl sa...

Alltid trevligt att läsa lite historia. Tack. Allt bra med dig? Kram och ha en mysig dag =)

wiper sa...

Det är verkligen intressant med historia och få se hur det sett ut förr. Intressant läsning om apoteket. Tänk att det gick att handla på krita förr ;) det skulle knappt gå numera. Man blir så glad när nåt hus får stå kvar och blivit restaurerat med omsorg. Vad kul att få se alla dessa bilder till din så bra beskrivande text.

Hoppas du har en fin onsdag att se fram emot
kram

anniepiie sa...

Intressant inlägg! :) SV: Nää, bilen funkar bra nu igen! :) hehe Har startat varje gång nu så får väll se om det händer igen eller ej! :P Kram

mormia sa...

Du kanske skulle försöka skriva en bok själv för du berättar så intressant o roligt.
Kramizar

Anonym sa...

Älskar att se gamla bilder,
samt älskar gamla byggnader,
då de berättar så mycket historia!

Kram
Stevie

Veiken sa...

Dom kunde förr också :)
DEt är så roligt att läsa om hur det var förr! Kramar