onsdag 2 november 2011

Tips i vinternatten. Spara el!

Att spara på elektriciteten.

Du tycker kanske att jag är tjatig med den här tanten, men det är av en anledning. Idag har jag tvättat i tvättstugan. Ja, det brukar du ju göra tänker du väl. Den här gången var det för att berätta, hur man kan spara sin elektricitet. Vi har alltså en tvättmaskin i lägenheten, men jag föredrar tvättstugan, för då sparar jag ju VÅR el.. Tvätten blir ju färdig kvickare också eftersom det finns två tvättmaskiner där nere. Så slipper jag att ha ett torkställ stående i vår lilla lägenhet. När jag sen ska stryka, så tar jag all strykning på en gång och behöver ju inte att sätta på strykjärnet flera gånger. För det är ju uppvärmningen som kostar.


Så slår jag ett slag för att släcka ljuset efter sej. Jag brukar säga: sisten ut från rummet släcker. Vi har redan bytt till energisparlampor överallt där det går. Det var många år sen, vi gjorde det. Man kan ju faktiskt släcka fler lampor och tända ljus istället. Det blir dessutom mycket mysigare. Bortse från julgranen! den är väl lite väl tidig. Men annars ser det väl mysigt. ut.


Sen var det alla apparater som står online, så att säga. Se till att de går att släcka helt. Tv.n till exempel eller eventuella spelmaskiner.

När jag har skrivit färdigt på datorn lägger jag bara locket ner på min bärbara. Det blir ju sparläge på datorn då. För vad jag har läst på ett ställe, så tar det mera el, när man släcker ner och avslutar datorn helt och sen sätter på den igen. Rätta mej om jag har fel!


Detta var en gammal bild på skrivaren men datorn är densamma nu.. Tänk om jag hade samma ordning idag! Pust!

Vill du ha flera tips hur du kan spara på elräkningen, kan du gå in här


Dagens Citat:

Jorden är rund,

för det inte ska finnas gränser.

Loesje.
*********************************************************************
Glöm inte min Reseblogg. Klicka på jordgloben så kommer du dit.

Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar! ♥ ♥ ♥

10 kommentarer:

Siita sa...

Oj vilken svår text. Jag ser inte att läsa. Ha det gott. Kram

Sand mellan tårna sa...

Bra med lite spartips. Här i Turkiet är elen ruskigt dyr men tyvärr tänker jag inte på att göra allt det där man faktiskt kan göra mer än att släcka lampor i rum vi inte är och vi har lågenergi som jag köpt med från Sverige. Börja komma här mer och mer. Tv´n är något vi också stänger av för det har jag hört att dessa nya flatscreen apparater drar otroligt mycket el när dom står i stand-by läge. Datorn däremot vet jag inte. Jag har den på och stänger bara av den när jag går ut eller på kvällen när jag ska lägga mig men kanske ska man stänga ner skärmen som du skriver. Min sätter sig iofs i viloläge och släcker ner ändå efter några minuter om jag inte använder den.

paloma sa...

Vad bra! tack för enewrgitipsen! Jag är noga att källsortera! Men min dotter hon är spara då det gäller elen medans jag är lite mer slösa! Skall bättra mig! kram

Browneyedgirl sa...

Tack för tipsen =) Jag är som du och väldigt noga med detta *hihi* Kram och ha en skön dag

paloma sa...

Godmorgon! hoppas du sovit gott kram

Nett sa...

Spartips är bra :) Och levande ljus har jag alltid tänt, det ger en mysig stämning som du säger. Kram

anniepiie sa...

Fler borde tänka som du! :D jag ska tänka på dina kloka tips! :) SV: okej, jag tittade ju oxå, gash så skulle man bo du! ;) hihi Kram

Bitte sa...

Vilket klokt och tänkvärt inlägg! :-) Jag försöker också spara på elen så mycket det bara går, men måste erkänna att jag ibland glömmer att släcka efter mig...

Det var intressant det där med att det drar mindre ström om man bara fäller ner locket på datorn. Det måste jag försöka hitta mer att läsa om! Vi har nämligen haft en diskussion om det här hemma för bara ett litet tag sedan ;-).

Ha en fortsatt fin torsdag!

Många kramar
Bitte

Veiken sa...

Några tips till.
När du kokar ägg. När äggen har kokat upp. Stäng av plattan och lägg på locket. Låt kastrullen stå någon minut extra :)
Gör likadant med ris. DEt blir perfekt resultat.. KRam

vickan sa...

Spartips är aldrig fel. Nu när vi bara är två här hemma blir det inte så mycket tvätt men jag är ändå glad över att kunna tvätta när jag har tid, Annars är det mest värmen vi spar på då vi eldar i braskaminen istället. Vi har också en del energilampor men skulle behöva ha det på fler ställen. Så än finns det många ställen att börja spara ström på. Tack för påminnelsen.