torsdag 22 augusti 2013


Alla som är kring 50 år eller över, borde läsa detta, kanske även den nya generationen. 

Jag skulle betala på mataffären nyligen och den unga kassörskan föreslog att jag skulle ta med mina egna kassar eftersom plastpåsar inte är bra för miljön.

Jag bad om ursäkt och förklarade att vi inte hade det här miljötänket i våra dagar. 

Kassörskan svarade att det är problemet. "Er generation brydde sig inte tillräckligt för att bevara miljön till kommande generationer." Hon hade förstås rätt i en sak - vår generation hade inte miljötänket på "vår tid"

Men vad hade vi i vår tid? Efter långt funderande och sökande djupt i min egen själ insåg jag vad vi hade..

Då hade vi mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka, läskflaskor som vi pantade. Butiken skickade tillbaka dem till tillverkaren, som tvättade dem och återanvände. Så de var verkligen återanvända flera gånger. Men vi hade inte miljötänk. 

Vi gick i trappor för vi hade inte hiss eller rulltrappor i alla affärer, skolor och företagsbyggnader. Vi gick till affären för att handla och vi tog inte bilen varje gång vi skulle förflytta oss några hundra meter. Men kassörskan har rätt, vi hade inget miljötänk.

Då, tvättade vi blöjor för att det inte fanns engångsblöjor. Vi torkade våra kläder på linor, inte i ett energiförbrukande monster. Sol och vindkraft torkade våra kläder på vår tid.

Barnen ärvde kläder från sina syskon, inte alltid det senast märket. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då.

På den tiden hade vi en enda TV eller radio i hemmet, inte en i varje rum. Tv:n hade en liten skärm ungefär som en näsduk - inte som halva Gotland.

I köket blandade, vispade vi alltid för hand, vi hade inte maskiner som gjorde allt åt oss. När vi packade sköra saker i paket använde vi gamla tidningar att skydda dem, vi hade inte bubbelplast eller styrénkuddar.

På den tiden startade vi aldrig en bensinslukande motor bara för att klippa gräset, vi sköt gräsklipparen för hand. Vi motionerade genom att arbeta så vi behövde inte gå till ett gym som använder elmaskiner såsom löpband, trappmaskiner mm. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då.

Vi drack vatten från kranen istället för att använda en plastmugg eller flaska varje gång. Vi fyllde våra bläckpennor med bläck när de tog slut istället för att köpa en ny. Vi ersatte rakblad i rakhyveln istället för att kasta hela hyveln bara för att bladet är slött. Men vi hade inte miljötänket då.

På den tiden åkte folk buss, barnen cyklade eller gick till skolan istället för att göra föräldrarna till en taxirörelse (öppen 24 timmar) Vi hade ett eluttag i varje rum istället för ett dussintal uttag i en förgrening. VI behövde inte ha en datoriserad pryl som skickar datasignaler 2000 mil ut i 
rymden för att hitta närmsta pizzeria.

Är det inte lite sorgligt hur dagens generation beklagar sig över hur slösaktiga den äldre generationen var bara för att vi inte hade "miljötänk"?

Skicka vidare om du känner någon annan egenkär äldre person som behöver en lektion i bevarandet av vår miljö eller någon smarty-pants ungdom så dom också kan skicka vidare....
Jag var lite oinspirerad och satt och tittade lite här och var i datorn och hittade ovanstående kloka ord. Kopierade det så ni kan tänka efter, som tycker att den äldre generationen är mer eller mindre idioter. Vi har haft ett annat liv före detta och har nog skött oss rätt väl ändå.

Glöm inte min Reseblogg. Klicka HÄR så kommer du dit.

Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar! 
♥ ♥ ♥

12 kommentarer:

Ama de casa sa...

Vi har också haft ett sånt miljötänk idag.

Alla säger att man ska undvika plast. Men det GÅR inte! Till och med plastbesticken är inpackade i plast...

Fenixmonas sa...

Väldigt bra! Vi behövde inte det tänket...vi gjorde det i stället! Kramiz

Aurora sa...

Du har så rätt. Vi hade inte tänket utan bara handlingen. Kram

Anonym sa...

Mors,,Oj den texten hittade verkligen mitt i prick,,detta skulle alla ungdomar med "Miljötänk" läsa och begrunda..Haé Kram.

ansepanse sa...

den texten har jag "snubblat" över några gånger, men visst, den är bra :)
Sv: attans att det blev så för dig, jag fick byta lösenord till mitt mailkonto och jag var tvungen att bekräfta att det verkligen var jag, men sedan kom jag återigen in på mailen och allt var kvar, jag fick varningen om att se upp och visst jag fick några sådana spam-mail till, som jag genast tog bort igen
kramar

Anonym sa...

Hej du,,Ja den texten sitter som en smäck,man skulle ha den i fickan,och visa den för dagens miljöknattar,som tror att dom äger all miljökunskap..Haé Kram.

Siita sa...

Det var bra skrivet. Men vi tar plasten för given. Mor diskade plastpåsarna. Kram

ansepanse sa...

Sv: hade du bott närmare hade du gärna fått komma och plocka lite äpplen :)
jag hade gärna larvat mig :) vet du
kramar

ansepanse sa...

Sv: jo, jag var även inne och tittade på de andra bilderna :) jättemycket vackert där
snart åker du/ni väl iväg på er resa?
kramar

Anonym sa...

Jodå jag har sparat ner den texten..Haé Kram.

Anonym sa...

Jag blev faktiskt överraskad,att det smakade så bra,blir fler gånger säkert..Haé Kram.

Ma sa...

Tack ska Du ha. Jag skall genast kopiera detta. Men jag publicerar nog inte detta för imorgon. Har redan skrivit dagens inlägg...