torsdag 16 januari 2014

FRÅN DET ENA TILL DET ANDRA.

Jag brukar ju ha dålig sömn. Vaknar flera gånger om natten ibland, eller vaknar alldeles för tidigt, om jag överhuvudtaget kan somna när jag har gått till sängs. Men i morse, när jag vaknade var klockan 5 i ½ 9. Släckte lampan vid 1/4 över 12 och hade sovit hela natten igenom. Finns det nån som kan förstå hur ljuvligt det kändes?

I natt kom Sibbes dotter och Baloos Matte hem från Thailand efter 3 veckors semester. Redan rätt tidigt ringde Matte och frågade om hon och Baloo fick komma och hälsa på. Visst fick dom det. 
Baloo bar sej åt som vanligt, satte sej i tamburen och väntade på att få sitt sticks (tuggben) som vanligt. Det hade han inte glömt under tiden han hade varit hemma hos sin bror. 

Sibbe bjöd på lunch och vi fick ordentliga beskrivningar av hur semestern hade varit. Jobbigt att flyga så långt förstås, men det var ett mysigt hotell de hade bott på med swimmingpool precis utanför dörren. Men det blev ju förstås havsbad också för dem.

Så har jag börjat på en ny mormorsfilt igen, kan inte sluta! Den blir i lite andra färger än de två jag har gjort tidigare. Sibbe tackar för gratulationerna i går på hans födelsedag förresten!

Så fick jag ett mail från en man i Visby, som hade sett mitt inlägg i Reseguiden och undrade om jag har flera bilder från en speciell byggnad. Min släkt kommer ju därifrån och har bott i ett fint hus, som jag har fått komma in i och titta på hur det såg ut i slutet på 1990-talet. Huset kallas för Engeströmska huset, efter dem som hade bott där. Lustigt nog, så hette ägaren också Engeström. när jag var där.
Det är från början två magasin, som stod vid sidan om varandra från nån gång på 1300-talet, så det som är framsidan idag var gavlar från början. Min släkt bodde där fram till 1852, tror jag att det var, så det var ju snällt av den dåvarande ägaren att låta mej få se hur det såg ut.

Jag har ju gamla dagböcker som min farfars farbror Carl Silvius Lindström hade skrivit från det han fyllde 14 år. Han språk var fantastiskt vackert. Jag har renskrivit dem och det var inte lätt alla gånger att tyda hans handskrift. 

Tyvärr dog Calle redan vid 19 års ålder av rödsot, en magsjukdom, som gick i hela Visby. Det var många som dog av samma sjukdom. Jag är i alla fall glad att jag har lyckats få ta hand om hans dagböcker och "översätta" dem, till läslig svenska, men på det sättet det skrevs och talades på 1800-talets mitt ungefär.

Dagens Citat: 
Vänner är en skattefri förmögenhet. 
Okänd.

♥♥♥

Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar! 
♥ ♥ ♥

9 kommentarer:

Fenixmonas sa...

Underbart med vovvar för de har ett makalöst minne! Här har vi fått mer snö i natt och jag bävar för att gå ut i stormen! Min granne halkade o bröt handleden igår och hon berättade att det var fullt med hjälpsökande på ortopeden, precis som befarat. kramiz

fia sa...

Så härligt för dig att få sova lite . sömn är ju så viktigt .
Första gången jag hör talas om rösot , och va kul att få läsa lite om husen .
Detta med vänner är sant som det är sagt .
Önskar dig en toppen helg .
kram.

trollet sa...

Kul med dagböckerna! Förstår att dom haft det härligt, hade inte varit fel att åka till solen några veckor nu...

Siita sa...

Härligt för dej att få sova ut. Det gjorde jag inatt också, vaknade halv 8. Kram

Ama de casa sa...

Skönt att du fick sova ut ordentligt - hoppas du fortsätter så!

Anonym sa...

Hejsan..Skönt att du fick sova ordentligt..Jag är nu hemma efter att varit i Vreta och passat barn medans mamman jobbat och pappan varit i Wien..Hade -18 när jag åkte från Uppsala,just nu-5,3 här hemma,ser några blåa hål i skyn..Haé Kram.

Anonym sa...

Aj som F,,kom ett sömnbakslag på direkten,,inte så kul...
Ja det var en ovanlig soluppgång i morse..Haé Kram.

Carina Sjölund sa...

Skönt med en sovmorgon :)
Och en stor puss på nosen till söta vovs♥
Kramen till dig♥

Anonym sa...

Oki,hoppas du får den sömn du behöver,natten som kommer..Haé Kram.