fredag 23 juli 2010

Nu blev jag nostalgisk igen! För vilken gång i ordningen?

I kväll tittade vi på ett program i SVT2. Det är en tysk dokumentär om min ungdoms idol Doris Day. Jag vet inte hur många filmer jag såg med henne. Hon var ju mycket produktiv och ansågs vara både sexig och oskuldsfull. Den låt hon blev mest känd för är den här. Doris Day sjunger från filmen "Mannen som visste för mycket".Hon föddes som Doris von Kappelhoff 1922, men fick byta namn, sen hon blev känd som sångerska och filmskådespelerska. Sen hennes karriär tog slut ägnar hon sej åt djur helst hundar.

En annan stor favorit var också Mario Lansa, som hade italienskt blod i sig. Han föddes 1921 och dog 1959. Han tog tidigt sånglektioner och blev operasångare, men fick också kontrakt med MGM och fick spela in filmer, där han fick visa sin sångförmåga. Mario Lansa sjunger här den sången jag älskade över allt. Han spelade in en film som hette "Den store Caruso". Hur många gånger jag såg den är oräkneliga.En sak jag inte visste förut var, att han började missbruka droger och dog av en hjärtattack på en klinik i Rom. (Vikipedia).

Jag hade en period i mitt liv, när jag var tonåring, då jag inte lyssnade på annat än klassisk musik och där platsar ju Mario Lansa. Men så tyckte jag om romantiska filmer också och då var ju Doris Day perfekt.

Jag spelade faktiskt fiol också och fick vara med i konserter med orkestern där jag bodde. Min musiklärare ville att jag skulle utbilda mej vidare med både rösten och fiolen, men det blev det inget av med. Livet tog en annan vändning och det är inget jag ångrar idag.

Dagens Citat:

Álea iacta est.

Tärningen är kastad.

Caesar vid övergången av floden Rubicon.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar!

21 kommentarer:

Diana sa...

Doris Days namn har jag hört talas om men inte haft någon aning om vad hon pysslat med. Operasångaren har jag inte hört. :)

Sv: Fast den orangea blomman är normalstor...

Fenixmonas sa...

Godmorgon! Min yngsta dotter gillar klassisk musik! Jag har ju en annan smak, men det är fint med olika smak, eller hur...Visst ska jag ta en skål för dig!! kramiz

Farfar-Hebbe sa...

Mors,,jag såg oxå på Doris Day,,jag såg nog de flesta av de filmer hon gjorde,,var nog lite förälskad i henne..
Jag blir lite glad varje gång jag ser ett välvårdat gammalt torp,,det finns många i norrland..Haé Kram.

Yvonne :-) sa...

Morn morn! Doris day var också min favorit!Tror inte att du är äldst,jag är född 40..Ha en bra dag! Kram!

Siita sa...

God morgon. Doris Day var mammas idol oxå. Tur att det inte bara är jag som är nostalgisk. Kram

Anonym sa...

doris day känner jag ju till men inte mario lanza. kuul att läsa lite om dem
kram

Marie sa...

Doris Day minns jag förstås, men har aldrig hört talas om Mario Lanza.
När jag var liten var mina idoler Jeanette McDonald och Nelson Eddy, åhhh vad jag tyckte att de var bra!!! (Vilket jag förstås inte fattar idag;))
Men det är ju så, idoler kommer och går. Dagens "stjärnor" har jag någorlunda koll på, i och med våra sladdisar här hemma.
Ha en riktigt härligt, skön lördag!!!

Anonym sa...

HA! Jag visste att det skulle vara den låten med Doris Day :-)
Får jag nåt pris för det?
;-)

Sussi sa...

Jag vet tyvärr inte mycket om någon av dom där personerna. Doris Day har jag ändå hört talas om men jag har nog inte sett någon film med henne..

Vad skoj att du spelat i orkester och på konserter. Det är ett roligt minne även om det inte blev mer av det sen.

Hoppas även erat hemtex har såna reor som Uppsala har. Ljusen var superbilliga. Dom hade även blockljus jättebilligt

Appråpå vinbär..
Grannarna har ankor som går på tomten. Nu när det är så torrt finns det inga sniglar för dom att mumsa på så tydligen äter dom upp deras vinbär istället

Kramisar

Hebbe sa...

Hejsan,,ja då hjälper jag dig och grattar oxå,,ta det lite piano så det inte blir för mycket firat..Haé Kram.

Hebbe sa...

Ja det är fina vyer,men samtidigt förfular dom ju naturen,tycker jag,,Haé Kram.

Yvonne :-) sa...

Misstänker att bilden var arrangerad,men kul är den.Jag trodde att jag var äldre.Men 5 år är ingenting.Kram!

Yvonne :-) sa...

Va???? Hålla på med vad??? Du såg väl att jag fick en kommentar för några dagar sen om gamla kärringar som skriver blogg.Kram!

Anniepie sa...

Jag har oxå spelat fiol fast jag var runt tio år då men jag slutade sen efter ett tag! :P hoppas att du har haft en bra dag! :) Kram!

Anonym sa...

Ohhhh. Hon gjorde en film som hette: En röst i dimman. Jag såg den hur många gånger som helst och den höll när jag såg den för ca 10 år sedan. Ser den gärna igen :) En för henne ovanlig film - en thriller! Kram

Anonym sa...

jag undrar lite över mario,har han gjort ngn känd låt
kram

Anonym sa...

Hej
Du är med i min tävling Kaffehörnans höjdare. Det är bara att sätta fart och jaga röster nu. Bloggaren med flest röster är gåvan ett inlägg där du kan skriva en rad om din blogg dessutom kommer jag göra ett videoklipp där jag visar upp din bloggadress i klippet
Lycka Till
Ha en trevlig kväll
Kaffehörnan

Yvonne :-) sa...

Vad såg du inte?? Han var oförskämd tyckte jag ..Kram!

Mi sa...

Visst är det härligt med minnen när dom ploppar upp. Ha en fin lördag. Kramar/Mi

Yvonne :-) sa...

Det var i inlägget Tänk på att...... Dricka och att inte stänga in hundarna i bilen 16/7 .Natti natti på dej!

Vickan sa...

Doris Day hade jag på filmis när jag var liten men det var mest för att jag tyckte hon var snygg på bild. Jag visste egentligen inte vem hon var : )