tisdag 6 juli 2010

Varning för magplask.

Så var det dags att avsluta dagen med ett litet inlägg.

Tänk så bra det kan gå ibland. Det var en duktig tjej, som lyckades rädda livet på ett par små barn. Man har ju läst de senaste dagarna, att det är svårt och för dyrt för föräldrarna att låta sina barn gå i simskola. Det borde vara obligatoriskt i skolan. De här två var visserligen för unga för att gå  skolan.

Redan när jag gick i småskolan i Alviksskolan i Stockholm, så hade vi simundervisning. Jag hade visst fått sitta på min pappas rygg, när han simmade och jag trillade naturligtvis i vattnet, när jag var riktigt liten. Sen dess hade jag vattenskräck och vägrade att gå ner i det kalla, icke uppvärmda vattnet i bassängen vi hade på skolan. Det var under andra världskriget, så att värma vatten till en simbassäng var inte att tänka på. Jag skyllde på både det ena och det andra, för att slippa gå i vattnet.

Men så flyttade vi till en by utanför Skövde och jag gick i skolan där ett par år. Det finns en sjö, Flämsjön, med brygga och hopptorn och där var vi unga och badade. Jag var alltså 11 år, när jag nyss hade lärt mej simma. Vi stod ett gäng under hopptornet och skojade med varandra. Så plötsligt var det en av killarna som rusade rakt på mej och slängde mej i vattnet.

Jag sjönk och sjönk och tänkte att nu var min sista stund kommen, tills jag kom på att trampa vatten. Då lyckades jag komma upp till ytan och skulle ta mej några få meter in till där det inte var bråddjupt. Jag simmade under en svikt, när en annan av killarna hoppade ner på ryggen på mej. Men jag lyckades ta mej in till säkert vatten och klarade mej.

Tänk att man inte förstår hur farligt det kan vara att slänga nån i vattnet. Även om man är simkunnig, så kan man få panik och glömma hur man gör. Den här upplevelsen gjorde att jag var skräckslagen för att doppa mej i sjön i många herrans år. Till och med, när jag var gift och hade barn, kunde jag bli vansinnig om min man skvätte kallt vatten på mej när vi var och badade. Han tyckte att det var kul.  Så här var det mest när barnen var små och då badade jag inte alls.

Men sen jag träffade min Sibbelin, så har jag fått vara ifred, när jag har badat och började simma rätt mycket. Han hade en "stuga" på landet och det hörde till en gemensamhetsanläggning med bland annat en 25-metersbassäng. På morgnarna, innan jag körde in till stan för att öppna min affär, så brukade jag simma en kilometer varje morgon. Då var jag mallig.

 


Numera så är jag inte ett enda dugg skraj för vatten, men kunde inte hjälpa att jag ville ta upp det här i samband med att jag läste inlägget i Helsingborgs Dagblad.

Låt barnen lära sej simma och det ska vara kostnadsfritt. Det är flertalet föräldrar, som inte har råd till dyra simskolor. Detta är ju högaktuellt nu på sommaren, när vi har så vackert väder. Njut av den så länge den räcker.

Dagens Citat:

Frihet, när den rotar sig,

är en planta, som växer fort.

George Washington.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar!

13 kommentarer:

Sita sa...

God morgon. Här hos oss får barnen simundervisning i skolan när dom går i andra klass. Tänk om det varit så när jag var liten, kan knappt simma. Kram

Fenixmonas sa...

Håller helt med dig! Jätteviktigt att barnen lär sig simma...Jag har simmat sen jag var tre år, fast idag simmar jag inte så mycket som förr...Kramiz

Farfar-Hebbe sa...

Mors Gilla..Ja visst borde simundervisning vara gratis och obligatorisk..Jag var ett riktigt blötdjur när jag var barn,,numer blir det mer sällan som det blir bad,,jo på Cypern förståss.
Haé Kram.

Sussi sa...

Usch ja, Det kan gå riktigt illa när barn gör som dom gör..

När jag var runt 4 så höll jag på att drunkna. Mamma släppte sin blick på mig en liten stund när pappa gick ner i vattnet och skulle bada. Detta var i sjön ute på Gräsö så vattnet var lite mörkt. Jag gick alltså efter pappa. Lite här och var fanns det djupare partier och där gick jag ner mig. Låg under vattnet..
Som tur var är pappa en snabbdoppare och gick som tur var tillbaka precis samma väg. När han kommer fram tänker han, vad är det för unge som ligger här då, lyfter upp mig och ser att det är hans dotter.. Lite skärrad blev han. Liten stund längre så hade jag inte varit här idag!
Fort kan det verkligen gå..
Jag lärde mig simma när vi var på en treveckorsresa till Kanarieöarna. Min syster kämpade med mig i poolen så någon simskola behövde inte jag gå.

Kramisar

Gilla sa...

Det gick inte att godkänna tre kommentarer, så jag kopierar Hebbes här:

Farfar-Hebbe har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "Varning för magplask.":

Mors Gilla..Ja visst borde simundervisning vara gratis och obligatorisk..Jag var ett riktigt blötdjur när jag var barn,,numer blir det mer sällan som det blir bad,,jo på Cypern förståss.
Haé Kram.

Gilla sa...

Det gäller Fenixmonas också.
Fenixmonas har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "Varning för magplask.":

Håller helt med dig! Jätteviktigt att barnen lär sig simma...Jag har simmat sen jag var tre år, fast idag simmar jag inte så mycket som förr...Kramiz

Gilla sa...

Här kommer Sitas inlägg:

Sita har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "Varning för magplask.":

God morgon. Här hos oss får barnen simundervisning i skolan när dom går i andra klass. Tänk om det varit så när jag var liten, kan knappt simma. Kram

Farfar-Hebbe sa...

Oki,då skickar jag med ett grattis oxå,,Haé Bra Kram.

Frogprincess sa...

Ja, de kan gott lägga simskola och trafikkunskap på schemat. Det är sådant alla bör kunna någonting om i dag även om man tänkte skaffa körkort eller inte. Så slipper körskolorna mjölka ungdommarna på en massa pengar när de vill köra moppe.
Själv är jag livrädd för vatten och badar inte gärna i en sjö...
Svar: Nej, reklamen är inte lönande om du inte vill lägga ner en massa jobb på att länka till div filmer du ser, böcker du läser eller annat du använder dig av. Har jag förstått saken rätt, det är inte säkert att jag har det man kan säkert göra mer av det, så tjänar man bara pengar om folk handlar via dina länkar ELLER om du har mängder med besökare. Med undantag av de understrukna orden som jag i bland har i mina inlägg som kommer av att jag registrerat min blogg på Bubbleroom.se och där valt "sponsrade ord". Där får man även betalt via antalet sidvisningar.
Jag tror att man kan göra mer av det än vad jag gör, men jag har tyvärr inte lyckats sätta mig in i det ännu... Det går nog att tjäna en hacka på reklamen, men man måste nog jobba lite för det.

Anonym sa...

Jag håller fullständigt med dig! Det ska inte bara vara gratis,det ska vara obligatoriskt också! ALLA utan undantag ska kunna simma minst 200 meter och lära sig vattenvett dessutom! Kram

Vickan sa...

Jag håller med dig Gilla. Att lära sig att simma borde vara alla förunnat. Vad hemskt det du berättade om när du trodde att du öll på att drunkna! Och i det skedet också bli hoppad på ryggen. usch, jag mår illa bara jag tänker på det. En gång när vi var i Skara sommarland var det ett litet barn som drunknade i en pool. usch det är en upplevelse som etsat sig fast i minnet hos mig./Vickan

Glamour-Och-Fläskpannkaka sa...

ja visst är det viktigt! själv lärde jag mig simma sent var så vattenrädd(vi hade en jättesträng simfröken)

Sussi sa...

Inget dopp blev det för mig idag trots att barnen badade..

Det var molnigt även här. Men vi hade ändå ca 22-24 grader så det kändes varmt och skönt ändå :)

Kramisar