fredag 2 december 2011

Det är fredag idag, trots att jag trodde det var lördag i morse.

Vår vana trogen, var vi ju tvungna att ge oss av till Fredriksdals Friluftsmuseum den här dan. Deras Julmarknad börjades idag och håller på i dagarna tre. Det var grått och regnet hängde i luften.

Men vi tog med oss varsitt paraply och då regnade det förstås inte. Gångarna var däremot som gyttjepölar, så det var tur att man hade rediga skor på sej.

Nu har vi nyss kommit in på området och här går det en gång med mängder av portaler.

Här kan man se Hedströms gamla butik som är uppflyttad från stan hit till Fredriksdal. I den butiken jobbade Sibbe som springschas när han var pojke och fick cykla ut med varor till butikens fina kunder. För det var ”fint” att handla där. 
På andra sidan gatan stod det första ståndet med julpynt. 
Tillbaka till den andra sidan gatan igen, så såg jag det här fina skyltfönstret.
Naturligtvis var jag tvungen att gå in för att se vad denna Bodil Vinke hade till försäljning. Hon köper in gamla broderier och återanvänder det till bland annat dessa vackra kuddar. Klicka på bilden nedan så kommer du till hennes hemsida, där hon visar sin konst. 
Här ser vi en gammal bekantning till oss. Hon brukar stå här och sälja ost på marknaderna. Tidigare arbetade hon i en ostbutik nere i stan. Hon är alltid på så gott humör. 
Så kom vi till nästa stånd. Den här tjejen, Ingegerd Bergman, har stickat alla dessa fina grejor i ren ull. Jag tycker att de ser så fina och härliga ut.
Hon har gjort dessa läckra saker också och målat dem så fint. 
I nästa stånd fanns det fullt av handgjorda vackra knivar. Sibbe som har arbetat även med sånt och tillverkat knivar själv var nyfiken och vände och vred på dem. Det var fina knivar av rostfritt stål. Sibbe föredrar knivbladen i kolstål, som han säger håller skärpan längre. Men det är inte många som sysslar med sånt längre. 
Här såg jag en vacker skylt med tjusiga hästar på. Den satt inne i en glasmonter.  
Vad jag förstod så var det de här skulpturerna som Åsa Conbäck hade gjort. De var verkligen fina.

Alla de här sista sakerna från och med kompisen med osten, fanns inne i Kulturmagasinet, som det kallas. Det är en speciell byggnad, som inte är ditflyttad från andra håll.
Nu är vi ute igen från Kulturmagasinet och de här läckra ljusen var jag ju bara tvungen att fota.

MEN, när jag hade tagit nästa fotot, sa kameran ifrån att den var fulladdad. Då hade vi ju lång väg till att gå, så jag blev skraj att jag inte skulle kunna fota längre. Men det ändrade jag på och raderade många av de äldsta bilderna. De var ända från det att vi var på Rhodos.

När kameran är nästintill full, brukar jag lägga över bilderna till Sibbes dator. Så det blir bara några lite tråkiga bilder han missar där. 
Se här, hur vackert det ser ut utanför en av butikerna.
Nu har vi hamnat i den gamla smedjan. Där var det utställning av tennsmycken. Det var fina grejer minsann! Han heter Bengt Blomqvist, som har gjort dem och han gillar visst hjärtan precis som jag. Det var många smycken med hjärteformen. 
Så gick vi till andra sidan i smedjan och tittade på de många städen och verktygen som fanns där. Bara gamla saker. Då tog jag också en bild på den öppna elden i ässjan. Det såg så mysigt ut. 
Nu är vi ute igen och fick syn på den här vackra skyltningen i en bod. Klicka på bilden så kommer du till hennes hemsida.
Så tyckte vi att vi skulle smaka på lite varmkorv. Här ser vi ett par glada tjejer, som jobbar för Fredriksdals Museum. De och två andra grillar och tar betalt för korvar, som är tillverkade av muséets egna uppfödda grisar. Korvarna smakade jättegott. Det blev ett bra tillskott till lunchen som bestod av kantarellsoppa och knäckebröd. Klicka på bilden så kommer du till muséets hemsida. 
Nu är vi inne i en gammal lada eller vad det kan ha varit. Det finns en hel del bodar där också. 
Framför själva Herrgården står den här ståtliga granen i all sin glans. Det fanns en utställning inne i Herrgården också, men vi kikade inte på den den här gången. 
Strax bakom där jag stod och fotade den stora granen, så fanns det en mindre. Där var det dans till dragspel och sång. Det var inte så många när vi var där, så den kvinnliga ledaren vinkade till barnen runt omkring att de skulle vara med i dansen. 
I det här huset ligger det ett café, där vi brukar köpa kaffe och kakor eller glass och sitta ute i trädgården på andra sidan av det här huset på sommaren. Jag blev så förtjust i deras dekoration i fönstren och blev tvungen igen att ta ett foto. 
Ja, nu började det mörkna och Sibbe som har dåligt mörkerseende ville gå hem, så vi började att gå hemåt nu. Det du ser, som ser gult ut vid sidan om gången, är marschaller, som redan hade tänts. Det ser så tjusigt ut, när det är riktig kväll. Det vet vi för vi har varit på julmarknad här tidigare år. 
Inte ens Fredriksdal blev förskonad från stormen i söndags. Här ser vi nedfallna träd vid sidan. Det är mycket som blev lidande av stormen här också. 
Sen gick vi hem och drack kaffe och åt varsin kaka. Nu har vi Baloo hos oss och det är dags att gå ut igen med honom.

Dagens Citat:

De sanningar som vi inte vill höra,

är nyttigast för oss att lyssna till.

Kinesiskt Ordspråk.
**********************************************************************

Glöm inte min Reseblogg. Klicka på jordgloben så kommer du dit.

Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar! ♥ ♥ ♥
 

14 kommentarer:

Vicke sa...

kul att vi fick följa med tack vare dina bilder, ha en trevlig helg nu

Siita sa...

Ha en bra kväll, nu ska vi sova. Kram

4U2 sa...

Varför ordnar de inte sådana marknader nära mig? Det var verkligen fint det du visar!

HomoErotis sa...

Ohh, så trevligt det verkar va.... Typ som när vi var på Sölversborgs slott's julmarknad förra helgen..Ha en fortsatt bra kväll.

Maria sa...

Tack så mycket för alla fina bilder förstår att ni fick en fin dag. Det såg helmysigt ut och så mycke fina saker.
Adventskram från torpet

Siita sa...

God morgon. Får se om jag hamnar på julmarknad i kväll i Nora. Den är i dagarna 2. Kram

Anki sa...

En så trevlig bildberättelse från julmarknaden! Inspirerar mig att åka in till "våran" stad (Norrköping) och besöka Stadsmuseets julmarknad idag.
Ha en trevlig helg!

Sand mellan tårna sa...

Ser mysigt ut. Tack för fina bilder! Här kommer det också vara julmarknad, 11e dec. Första gången var förra året och det är nån utlänningskommité som anordnar den. Förra året var vi redan i Sverige när den var men i år är vi på plats och ska gå dit tänkte vi.
God morgon...idag är det lördag=) Ha en fin dag!

Fenixmonas sa...

Å´så mycket trevligt att se på och kanske också köpa! Vi ska ju på gammaldags jultorg nästa lördag tillsammans med äldsta sonen o barnbarnen. Fast i morgon ska vi på en alldeles speciell marknad, en minimarknad anordnad av yngsta dottern som också har konstutställning då. Kramiz!!

biggan sa...

en härlig julmarknad, man blir glad att se det, i torekov är det just ingenting, skolan som säljer lite kakor och bullar, sen är det inte mycket mer, kram biggan

Nett sa...

Mysigt med julmarknad :) Härliga bilder. Här skall vi ut och julshoppa idag får se om det är mycket julting att se / fota. Ha en fin Lördag. Kram

paloma sa...

Nu gick det! Gick inte komentera nyss här inne! Provade 2 ggr! Hm.. det var nog något tekniskt strul... Fredriksdal! E inte det gamla Poppe teatern? fina bilder och härlig julstämning! Har inte varit i väg på julskyltning ännu.. men det blir väl snart.. nu e ju lillan i alla fall frisk, Hoppas er lördag blir fin. och krama Baloo.

Veiken sa...

Oj, så mycket det är på den marknaden. Alltid roligt att titta. Jag är riktigt dålig på att handla, vill bara uppleva atmosfären och känslan! ;) Kramar

Ninja sa...

Jag gillade dina bilder.
Det bästa botemedlet mot regn är just ett paraply.....visst är det märkligt?