måndag 7 mars 2011

Tillbakablick i Minnenas Album

Jag har ett speciellt minne av Pinocchio. Den första boken jag fick var en bilderbok om honom, vad jag kommer ihåg. Mamma och jag var och hälsade på hos hennes Moster utanför Mariestad. Mamma blev uppfostrad hos henne och gick i skolan där på landet.


Här kan du se ett foto på min söta Mamma, när hon bodde hos Moster.

En dag fick jag följa med granntösen till skolan och hon hade samma fröken som Mamma hade haft. Jag var knappt 5 år gammal då.


Barnen i skolan satt i golvfasta dubbelbänkar och hade läsning. Jag tror att de läste ur Folkskolans Läsebok, om jag inte har fel för mig. Barnen fick läsa ur den och det medan de stod upp utanför bänken. Det handlade något om vad barnen på landet gjorde.

Så fick Fröken en idé och bad mig att läsa också. Då fortsatte jag och berättade om vad barnen hade för sig. Hela klassen skrattade som galningar. Jag hittade ju bara på och "läste" ur Pinocchio.


Men med det följde, att när vi kom hem till Stockholm igen, så gav jag mig den på, att jag skulle lära mig läsa. Jag ville inte behöva skämmas. Mamma fick utstå många frågor: Vad är det för bokstav? Hur läser man den?


Så här ungefär såg jag ut vid den åldern.

Det hade i alla fall till följd att jag kunde läsa och skriva när jag började småskolan. Det var inte så vanligt då. Jag klarade mig bra, trots att jag veckan innan hade skurit mig i en tå, när vi lekte och jag sprang barfota. Mina kamrater fick bära mig i gullstol upp till Mamma på tredje våningen. Men hon var hos en kamrats Mamma och drack kaffe. Så mina vänner fick bära ner mej igen och upp till andra våningen i porten vid sidan om. Himmel så mycket blodspår det blev i trapporna!

Jag fick komma till doktorn och blev sydd i foten. Så när den dagen kom och det var upprop i skolan, så fick jag gå i gummistövlar dit, trots att det var vackert väder. Jag kunde inte gå i något annat.

Sen fick jag stanna hemma ett tag tills foten var läkt och då hade ju mina klasskamrater hunnit en bit och lärt sig en del, som jag inte kunde. Men jag hann ifatt dem så småningom.

En dag fick jag tag på en tidning som Mamma läste. Där såg jag en artikel om Gävle. Då frågade jag henne: "Hur kan man skriva såna fula ord i tidningen? Jag trodde ju att det var ett svärord.


Bilden här är på Gävle brandstation. Den och bilderna på Pinocchio har jag lånat på nätet.

PS. Min Mamma skulle ha fyllt 98 år igår om hon hade levt vidare. DS.

Dagens Citat:

Nya vänner är som nya skor,

man går bäst med de gamla.

Danmark.

****************************************************************
Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar!

13 kommentarer:

Sussi sa...

Vilka härliga minnen. Du har bra minne. Det är inte allt för mycket jag minns från den tiden jag var i den åldern. Men att jag lärde mig läsa lite innan jag började skolan kommer jag ihåg för jag hade en syster som var två år äldre än mig så hon hjälpte mig.

Hoppas ni hamande på ett kondis till slut? :)

Kramisar

Nett sa...

Roligt med gamla minnen, jag minns oxå att jag läste Pinocchio, och såg nån gammal svartvit film. Kram

ansepanse sa...

vilken härlig berättelse, kul att få läsa den och vilken fin liten tös du var
kramar

Siita sa...

God morgon. Vilka minnen. Då var din mamma o min mamma lika gamla. Mor skulle fyllt 98 i nov i år. Här blåser det i dag med. Noll ute. Kram

Fenixmonas sa...

Så underbart att få läsa om de tider som var! Så fina ni var både du och mamma...Det är himla kul med gamla kort! Apropå kön på kameran så är det nog så att den är snarare en HANOM för det är lite olika hur jag benämner den...hehehe...kramiz

Eva sa...

Godmorgon!
Vad vacker din mamma var och vilken liten sötnos du var när du var liten.
Härligt med gamla bilder och minnen.
Ha en skön dag och hoppas solen skiner hos dig mer.
Kram Eva

Nett sa...

Kul när man kan inspirera andra :) Hoppas att du får en fin Tisdag. Kram

Anonym sa...

Härliga minnen - det med foten var väl inte så kul. Den första boken jag minns var Babar, när min pappa läste den för mig! :) Kram

Mi sa...

En fin berättelse du har skrivit Gilla. Så fin hon var din mamma och du också på bilden som barn. Det är så härligt med fina minnen som plötsligt dyker upp bara så där.
Kramar

Fenixmonas sa...

Jag kom att tänka på att den första boken jag minns var "Lille Lasse och andra berättelse" Jag undrar vart den boken har tagir vägen...måste fråga min far nästa gång. Kramiz

Nillas Trädgård sa...

Det är roligt att läsa minnen :-)
Ha en fin kväll
/Frogprincess

Nett sa...

Här hemma är mina barn vuxna med, förutom sonen, men han blir nu bara äldre och äldre. 11 år i sommar. Kram

Sussi sa...

Jag har alltid haft svårt att hitta byxor som sitter bra. Vet inte om min kropp inte ingår i standarden ;)
Men ibland har man tur. Jag ger inte upp i alla fall. Nästa gång hittar jag säkert byxor!!

Ha en fin fin kväll
kramisar