tisdag 3 december 2013

KINESERI OCH KULTUR.

I dag blev Sibbe sugen på kinamat. För vi hade suttit och pratat om vår resa till Tenerife på förmiddagen och vad och var vi hade ätit det ena och det andra. Det som föll oss mest på läppen var vid ett besök på en kina-krog där. Vi beställde Pekinganka och det var förfärligt gott och vällagat. 
Tänk dej att skinnet är sprött och smakar fantastiskt gott. Man fick tunna pannkakor till, som man skulle lägga  köttet och grönsakerna i och rulla till en rulle. Så serverades det en härlig kryddig sås till. Mums. Klart att man blir sugen på kinesmat då.
Så vi tog bussen ner på stan och begav oss till den här kinakrogen, som heter Restaurant China Town.
Vi var ju naturligtvis inte på väg att beställa Pekinganka, för jag tror inte ens att det står på menyn. Men de har en buffé, där man kan plocka massor av olika rätter och precis så mycket man vill. 

Det är min tallrik man ser. Till vänster en hopplockad sallad med två goda såser. Ja resten är svårt att komma ihåg, men det var bland annat ett kycklingspett, friterade kycklingbitar med sötsur sås. Och nån köttgryta med lite starkare god smak.
Vid disken, där vi beställde friterade bananer med glass och kaffe, satt den här skulpturen. Den är faktiskt inte så stor som den ser ut. Men den är fin.
Mätta och belåtna var vi när vi gick. Vi skulle vara lite kulturella också. På vägen till Dunkers Kulturhus gick vi förbi en sån här fin plantering på torget. I folkmun brukar man säga Himmelska Fridens Torg, för det är rätt stort och mycket öde. Knappt nåt i växtväg.
Man hade ett par utställningar på gång förutom de som alltid är där. Den första heter A Kick Out Of Africa. Det är fotografier av danskan Tine Harden. Hon har kommit underfund med att man engagerar sig i fotboll över hela världen. Och hennes bilder visar hur man har det i Afrika. Kolla hurdana skor man har på sig på matcherna.
Den här bilden gillar jag, när killarna springer för att hämta sin fotboll ute vid havet.
 Den här bilden visar fotbollskillar med namn på deras olika fotbollsidoler på ryggarna.
 Hon har givit ut en bok med mängder av bilder av fotbollsspelare från olika länder i Afrika. Boken finns att köpa på Dunkers Kulturhus. Det finns 51 stora foton på utställningen.
Så finns det en utställning till, som heter Sydform 13 Nu och Då. Den visar alster av innovativa möbelformgivare i Skåne, Blekinge och Själland. Utställningen är jurybedömd och återkommer varje år. Den här bilden visar en bänk, som är formgiven som en luffarslöjd från början. Man visade på film hur det gick till från idé till färdigt arbete.
Det här är en soffa av fjolårets stipendiat (2012) Ellinor Eriksson. Det fanns även en fåtölj med samma idé.
Tro mej eller ej, men de här skorna är en lampa. Den lyste riktigt ordentligt, så jag blev bländad.
Vad det här ska vara vet jag inte, men jag gillade formgivningen.
Det här är ett "träd"med inbyggda lampor i. 
Ja, nu är vi på väg hem och har kommit utanför Dunkers. Se de trevliga kaninerna, som står eller ligger utanför! Så går det ju att se affischerna för utställningarna också. 

♥♥♥


 Tack för att du tittade in hos mej! Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar! 
♥ ♥ ♥

6 kommentarer:

Fenixmonas sa...

Gott med kinamat ibland! Jag är mest förtjust i räkor med sötsur sås. Kramiz

ansepanse sa...

först njöt ni av god mat och sedan av konst :) en härlig dag ni hade
tack för alla fina bilderna du visar upp här
kramar

Ama de casa sa...

Gissa om jag blev sugen på Kinamat nu! Särskilt den där ankan...
:-)

Siita sa...

Vad sugen jag blev på kinamat. Dom har visst buffé här i Lindesberg också. Men inte tror jag att jag får med gubben på det. Kram

ansepanse sa...

Sv: det är alltid roligt att få följa med på utflykter :) och man hinner ju med många om man följer andras utflykter i text och bild :)
kramar

Ma sa...

Det lät gått med Kina mat. Speciellt anka. Jag gillade trädlampan. Den var verkligen häftig tycker jag...